DOMEN: FIASKO

Förlust mot USA i morse: Nog dags att åka hem

Foto: FOTO: AFP
USA:s Michael Bradley har precis nickat in 1–0 för USA.
FOTBOLL

”Svennis” dagar i Mexiko kan vara över. Efter förlusten mot ärkerivalen USA talar nu det mesta för att svensken får sparken.

– Det är nog dags att åka hem, säger Hector Reyes, fotbollsreporter på Televisa Deportes.

– Det är bara att fortsätta jobba, säger Eriksson själv.

Foto: Foto: AP

Sven-Göran Erikssons Mexiko har haft svårt att övertyga sedan 60-åringen tog över i juli inför VM-kvalet. Med minst möjliga marginal – knappt före Jamaica men långt efter Honduras – kvalificerade sig laget till det sista kvalsteget.

0–2 mot rivalen

Och efter 0-2 mot rivalen USA sitter svensken löst. Enligt LA Times står nu två nyligen sparkade tränare redo att ersätta honom: Javier Aguirre, tidigare mexikansk förbundskapten och senast i Atletico Madrid samt ingen mindre än Luiz Felipe Scolari – som i veckan fick beskedet att han var tvungen att lämna Chelsea.

”Lätt att läsa”

– Det är nog dags att åka hem, säger Hector Reyes, fotbollsreporter på Televisa Deportes.

– Han (Eriksson) har inte kunnat förändra något i sitt spelsystem. Hans taktik har varit lätt att läsa.

Reyes tycker också att ”Svennis” haft svårt att få ut kapaciten från sina spelare.

– Många spelare i Europa har haft väldigt svårt att prestera när de kommer till landslaget.

”Svennis” själv var besviken efteråt, men är inställd på att fortsätta i landslaget.

– Jag är optimistisk eftersom vi har ett bra lag. Men vi måste göra mål – det är vårt största problem, säger han.

Välförtjänt seger

USA var det bättre laget över 90 minuter och segern var välförtjänt. Bourussia Mönchegladback-anfallaren Michael Bradley blev stor hjälte med två mål. Det första kom i slutet av första halvlek och på övertid sköt 21-åringen in 2-0 på ett långskott som målvakten Oswaldo Sanchez borde ha tagit. Desperationen i Mexiko syntes även i mitten av andra halvleken. Lagkaptenen och superstjärnan Rafael Marquez stämplade då helt oprovocerat USA:s målvakt Tim Howard och blev utvisad.

Han bad efteråt om ursäkt och ”Svennis” vägrade lägga någon skuld på sin kapten.

– Han är stolt över att vara mexikan och väldigt ledsen å fansens vägnar. Det är svårt när man är en man mindre, men de som var kvar på planen visade fin karaktär. Det är bra för framtiden, säger Eriksson.

FAKTA

SVENNIS FACIT

20 augusti 2008: Mexiko–Honduras 2–1

Kommentar: Honduras chockade genom att ta ledningen i Svennis första match. Men Mexiko vände och vann, efter två mål av Pavel Pardo för.

6 september 2008: Mexiko–Jamaica 3–0

Kommentar: Efter en lyckad start blev det ännu bättre. Mexiko lekte och vann med 3–0.

10 september 2008: Mexiko–Kanada 2–1

Kommentar: Tredje raka segern kom mot Kanada efter att Svennis först bytt in Omar Bravo, som gjorde 1–0, och sedan Carlos Ochoas som ökade på till 2–0 efter att ha varit inne i fyra minuter.

11 oktober 2008: Jamaica–Mexilo 1–0

Kommentar: Mexiko hade chansen att säkra avancemang till nästa omgång. Men Jamaica gjorde mål redan efter 14 minuter och vann med enda målet.

15 oktober 2008: Kanada–Mexiko 2–2

Kommentar: Den här gången skulle det inte bli några problem mot Kanada som redan var ute ur leken. Men Svennis mannar var illa ute fram till det 63:e matchminuten då Vuoso kvitterade till slutresultatet 2–2.

19 november 2008: Honduras–Mexiko 1–0

Kommentar: Matchen kallades för ödesmatch, och ”domens dag” användes i mexikanska medier. Det gick inget vidare. Två mexikanska spelare utvisade, och målet var dessutom ett självmål. Mexiko var nära att inte gå vidare till nästa omgång av VM–kvalet, men klarade sig.

11 februari 2009: USA–Mexiko 2–0

Kommentar: Första omgången i sista gruppspelet och ny förlust för Mexiko som dessutom fick sin lagkapten Marquez utvisad och avstängd nästa match.

Malin Wahlberg