Topplönen

Ljungberg fjärde bäst betald i MLS – får 40 procent av sitt lags lönepott

FOTBOLL

Fredrik Ljungberg tjänar 12,1 miljoner per år – fjärde bäst i MLS.

”Freddie” får bara en femtedel av utlånade David Beckhams lön – men står ändå ensam för 40 procent av Seattle Sounders budget.

Det är MLS spelarfack som presenterat den officiella lönelistan för samtliga spelare i ligan 2009.

Fredrik Ljungberg är som väntat en av de bäst betalda med en garantilön på 12,1 miljoner svenska kronor per år. Ändå har han en bra bit upp till suveräne David Beckhams nivå. Engelsmannen, som är utlånad från sitt LA Galaxy till italienska Milan fram till sommaren, drar in minst 59,8 miljoner per år.

Ljungberg är också en bra bit bakom tvåan, Chicagos mexikanske veteran Cuauhtemoc Blanco, som är garanterad 27,6 miljoner från sin klubb i år.

”Mår fantastiskt bra”

Det ska tilläggas att uppgifterna rör garantilönerna från respektive klubb. Tack vare bonusar och olika sponsoravtal drar toppskiktet i MLS in betydligt större summor.

I samband med Fredrik Ljungbergs övergång till Seattle i slutet på oktober kom det fram uppgifter om att Fredrik Ljungberg sammanlagt kunde tillgodoräkna sig uppemot 80 miljoner kronor per säsong medan David Beckham kunde dra in så mycket som 400.

Fredrik Ljungberg anslöt för övrigt till sin nya klubb i helgen. Höftoperationen den 19 december verkar ha varit lyckad och svensken har redan börjat träna med boll, men han lär knappast vara med i MLS-premiären mot New York om tio dagar.

– Man får känna sig för. Jag mår fantastiskt bra, men läkaren är lite orolig och försöker hålla tillbaka mig så att jag inte åker på ett bakslag, säger han till klubbens hemsida.

FAKTA

Löneligan

1. David Beckham, Los Angeles Galaxy: 59.8 miljoner

2. Cuauhtemoc Blanco, Chicago Fire: 27,6 miljoner

3. Juan Pablo Angel, Red Bull New York: 16.5 miljoner

4. Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders: 12,1 miljoner

5. Landon Donovan, Los Angelses galaxy: 8,3 miljoner

6. Guillermo Barros Schelotto, Columbus Crew: 7,1 miljoner

7. Luciano Emilio, D.C. United: 7 miljoner

8. Shalrie Gomez, D.C. United: 4,1 miljoner

9. Christian Gomez, D.C. United: 4 miljoner

10. Taylor Twellman, New England Revolution: 3,9 miljoner