Marta redo för debut i USA

Foto: AP
Marta tillsammans med Los Angeles Lakers basketstjärna Kobe Bryant.
FOTBOLL

Sol i stället för snö.

Los Angeles i stället för Umeå.

Men det var klassen på WPS-ligan som fick Marta att flytta från Sverige.

– De bästa spelarna i världen är här och jag ville inte vara utanför den skaran, säger hon.

Marta lämnade Umeå IK och snön i Västerbotten för att spela i Los Angeles Sol i soliga Kalifornien. Nu ska den 23-åriga brasilianskan från Dois Riachos (Två små floder) sälja den nya ligan Womens professional soccer (WPS) till amerikanerna. WPS innehåller sju lag – Los Angeles Sol, Boston Breakers, Chicago Red Stars, FC Gold Pride, St Louis Athletica, Sky Blue FC och Washington Freedom – och serien spelas mellan mars och augusti.

Får sällskap av svenskor

Fyra svenskor har värvats över – Johanna Frisk i Los Angeles, Sara Larsson i St Louis Athletica, samt Frida Östberg och Caroline Jönsson i Chicago Red Stars – men det största namnet som lämnat damallsvenskan för WPS är utan tvekan Marta Vieira da Silva.

Hon kom till Umeå redan 2004 som 18-åring och extraordinär fotbollstalang. Hon lämnar nu Sverige efter att ha blivit utsedd till världens främsta fotbollsdam tre år i rad. Efter 111 mål på 103 matcher för Umeå och fyra SM-tecken kände hon sig redo för en ny utmaning, för nya titlar.

– Först och främst har jag kommit till en klubb som är med för att vinna, säger Marta under en telefonpresskonferens inför ligastarten.

Debuterar på söndag

Marta har dragits med skadeproblem under vintern men lovar att hon spelar i premiärmatchen mot Washington Freedom på söndag.

– Fysiskt är allt bra nu. Jag har tränat med laget de senaste dagarna och kommer att vara redo när det blir match.

– Alla är fokuserade för att ta tre poäng i den första matchen.

Brasilianskan är redo för USA, och för att fotbollen kan bli lite mer fysisk.

– I USA spelas en mer fysisk fotboll, men vi brasilianskor är kanske lite mer tekniska.

TT