Attacken på svenske VM-kvaldomaren

Assisterande domaren Stefan Wittberg, 40, fick mynt kastat på sig under VM-kvalmatchen mellan Nordirland och Polen

FOTBOLL

Plötsligt bröt huvuddomaren Martin Hansson VM-kvalmatchen mellan Nordirland och Polen i Belfast. Och assisterande domaren Stefan Wittberg fick läkarvård. Enligt Sky Sports träffades Wittberg i huvudet av ett inkastat mynt.

– Jag vet ingenting om det här men jag kommer naturligtvis ta reda på vad som har hänt, säger Fotbollförbundets domarbas Bosse Karlsson.

Foto: PPV
Fotbollsdomaren Stefan Wittberg har råkat illa ut tidigare. Här träffas han i ansiktet av en snusdosa under en allsvensk match.

Det är fullt kaos på och utanför fotbollsarenan Windsor Park i Belfast. Innan matchen mellan Nordirland och Polen drabbade huliganer och kravallutrustad polis samman i kraftfulla sammanstötningar. Och våldet fortsatte inne på arenan.

Hansson bröt matchen i flera minuter

En halvtimme in på första halvlek började publiken kasta saker mot Martin Hanssons rutinerade assisterande domare Stefan Wittberg. Enligt brittiska Sky Sports träffades Wittberg i huvudet av ett mynt. Hansson bröt matchen i flera minuter medan Wittberg behandlades av sjukvårdspersonal.

Mycket rutinerad

Stefan Wittberg är mycket rutinerad och dömde bland annat i EM-slutspelet i Österrike och Schweiz i somras. Precis innan myntattacken kvitterade Polen till 1–1 efter en omdiskuterad offsidesituation. Oroligheterna innan matchen föranledde flera skador och gripanden, rapporterar Belfast Telegraph.

Matchen slutade med seger för Nordirland, 3–2.

Fotnot: Sportbladet har förgäves sökt Martin Hansson för en kommentar.

FAKTA

Andra kända domarattacker:

Oktober 1995

Djurgården får stryk mot Halmstad och det kokar i publiken. En man, som sedan dess är känd som ”Terror-Tommy”, springer in på plan och hoppsparkar domaren Anders Frisk i ryggen.

September 2004

Anders Frisk träffas av ett mynt i huvudet från en person på läktaren under en Champions League-match mellan Roma och Kiev.

Juni 2007

EM-kval. Danmark–Sverige. 3–3 i den 89:e minuten när Sverige får straff. En dansk supporter springer från läktaren och är en hårsmån från att komma åt tyske domaren Herbert Fandel, stoppas enbart av Michael Gravgaard.