”En otroligt viktig seger”

"Svennis" sitter säker efter 2–0 mot Costa Rica.

Foto: Foto: AFP
Räddad Mexiko vann mot Costa Rica med 2–0 i natt. Nu sitter Sven-Göran Eriksson säkert, säger mexikanska medier.
FOTBOLL

Mexico City. Sven-Göran Erikssons Mexiko hade kniven mot strupen inför nattens match mot Costa Rica.

Men ”Svennis” tog revansch på tvivlarna med en övertygande 2–0-seger.

– Det känns väldigt bra att vi vinner, och spelar bra fotboll. Det var en otroligt viktig seger, säger Eriksson till Sportbladet.

Aztekastadion såg ut som en gryta som höll på att koka över. Omkring 115 000 fans färgade den mytiska arenan röd, grön och vit. Ett öronbedövande visslande, sjungande och skrikande överröstade allt annat.

Mexiko dominerade första halvlek totalt. Spelet var energiskt, rivigt och snabbt. Tjugo minuter in i matchen frispelade Mattias Vuoso kedjekompisen Omar Bravo, som kyligt satte bollen i nät. Aztekastadion exploderade av lättnad.

Kaptenen avgjorde

Drömstarten gav laget arbetsro och Sven-Göran Eriksson såg lugn ut på den mexikanska bänken.

– Spelarna gjorde som jag bad dem att göra, de är väldigt professionella, säger han.

I andra halvlek defilerade Mexiko mot segern efter att lagkaptenen Pavel Pardo efter fem minuter satte en straff han själv ordnat. Laget spelade ut Costa Rica, och såg egentligen aldrig hotat ut. Fansen sjöng om skandalspelaren Nery Castillo, medan solen gick ner över Aztekastadion.

– Där räddade han sitt jobb. Med det här resultatet sitter han säkert resten av kvalet, säger Enrique Rodriguez, från tv-kanalen Univision.

– Folket runtomkring kommer lugna ner sig nu, och med den ron tror jag att laget vinner resten av hemmamatcherna, vilket räcker långt.

Pressen har varit hård på Sven Göran Eriksson på vägen fram mot segern. Man har även kunnat skönja en viss irritation i det mexikanska laget. Men svensken har bestämt hävdat att allt sett bra ut, och att han absolut inte varit orolig för resultatet på lördagen.

– Det är ingen hemlighet att vi har lätt för att vinna hemma. Det är i bortamatcherna som problemet ligger, det har varit problemet hela tiden, säger ”Svennis”.

”Kommer lugna ner sig nu”

Med ett triumferande leende lämnade Torsbysonen Aztekastadion igår. Han vinkade till publiken och såg allmänt lättad ut. Slaget är dock inte vunnet än. Resultatet var det förväntade, men spekulationerna om Svennis framtid kommer att fortsätta om inte laget når förväntat resultat i matchen mot Honduras på onsdag.

– Matchen på onsdag måste vi genomföra som idag, väldigt disciplinerat och kraftfullt, säger Eriksson.

Hur känns det?

– Jag tror att mexikanerna brukar säga "Que poca madre" (Förbannat bra, typ), (skapade skrattsalvor) jag känner mig bra.

Hur säger man poca madre på svenska?

– Jag vet inte...

Du har varit under mycket press här, precis som i England, och är på fram och baksidor i tidningarna. Är det liknande?

– Fotboll är väldigt viktigt här. Skillnaden är att när jag är på framsidan här så handlar det om fotboll. De är smarta här och bryr sig inte om mitt privatliv.

FAKTA

LÄGET FÖR SVENNIS

Mexiko tog sig precis vidare till den sista kvalificeringsrundan i Concacafgruppen. Sex lag återstår och lagen möts två gånger. De tre första lagen går till VM, fyran får kvala mot femman i Sydamerika-gruppen.

TABELLEN

Mexiko 1 0 1 2–2 3

USA 1 0 0 2–0 3

Costa Rica 1 0 1 2–2 3

Trinidad & T. 0 2 0 3–3 2

El Salvador 0 1 0 2–2 1

Honduras 0 1 1 1–3 1

Martin Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM