Så vill stjärnan hedra offren

Toure: För alla människor som dog måste vi se till att gå långt i VM

Foto: ALL OVER PRESS/AP
Yaya Touré vill hylla offren från läktarkatastrofen.
FOTBOLL

Tragedin under VM-kvalmatchen i Elfenbenskusten krävde 19 liv.

Nu vill stjärnan Yaya Toure hedra offren – genom att nå långt i VM.

– För alla människor som dog måste vi se till att gå så långt som möjligt i det här mästerskapet, säger han.

Elfenbenskusten besegrade Malawi med 5–0 i VM-kvalmötet på söndagen, något som få orkade bry sig om.

Själva matchen kom nämligen kraftigt i skymundan på grund av oroligheterna på läktarna före matchen.

Arrangörerna släppte in alldeles för mycket publik på Félix Houphouet-Boigny Stadion i huvudstaden Abidjan och folk klämdes ihjäl i tumultet.

19 människor miste livet och minst 132 uppges ha skadats.

”Budskap om samhörighet”

Yaya Toure, till vardags i Barcelona, missade matchen på grund av skada. I dag säger han att han vill hedra offren, och att han vill ha hjälp från sina lagkamrater i landslaget.

– Efter matchen snackade jag med vår lagkapten Didier Drogba, min bror (Kolo Toure) och förbundskaptenen. Bakom den här segern ligger en tragedi. Det är svårt eftersom de är ivorianska fans och vi känner vi dem väl. För alla människor som dog måste vi se till att gå så långt som möjligt i det här mästerskapet, säger Toure enligt nyhetsbyrån AP.

– Många människor i mitt land kommer till landskamperna eftersom de är väldigt glada över att få se spelare som till vardags spelar i Europa. Det här är en väldigt viktig tragedi. Vi är alla medvetna om att detta är en svår situation och jag vill skicka ett budskap om samhörighet.

FAKTA

Tidigare läktartragedier

Panik på Ibrox

Januari 1971: 66 döda sedan panik utbröt på Ibrox Stadium i Glasgow, Skottland.

Läktartak rasade

November 1982: Ett läktartak rasade över en arena i Algeriet och tio personer dödades.

Läktaren brann

Maj 1985: 56 döda när en läktare brann upp på Valley Parade i Bradford, England.

Heysel-tragedin

Maj 1985: 39 människor dödades när fans från Liverpool och Juventus drabbade samman före Europacupfinalen på Heyselstadion i Bryssel.

93 klämdes ihjäl

Mars 1988: 93 människor dödades i Katmandu, -Nepal, och mer än 100 skadades sedan de försökt komma undan en hagelstorm. Grindarna var låsta och de flesta av dödsoffren klämdes ihjäl.

Hillsborough

April 1989: 96 människor dödades och 200 skadades på Hillsborough i Sheffield. De flesta klämdes ihjäl. Katastrofen ledde till att kravallstaketen monterades ned i engelsk fotboll.

43 dog i trängseln

April 2001: 43 personer dödades i Johannesburg, Sydafrika i den trängsel som uppstod på Ellis Park på arenan när biljettlösa supportrar tog sig in på läktarna.

Läktare rasade

November 2007: En del av läktaren på Salvadores jättestadion Fonte Nova i Brasilien kollapsade under matchen mellan Bahia och Vila Nova. Sju personer dog och 24 skadades.

ARTIKELN HANDLAR OM