KLÄMDES TILL DÖDS

VM-kvalmatchen slutade i tragedi – 19 dog i kaoset

1 av 4 | Foto: Foto: AFP
FÖrs bort skadad En skadad pojke förs till säkerhet efter läktarkatastrofen i Elfenbenskusten i går där minst 22 människor miste livet.
FOTBOLL

Biljettpriserna dumpades till en knapp tia.

Samtidigt uppmanade Elfenbenskustens regering folket att komma i drivor och stödja sitt landslag.

Det slutade i tragedi.

19 människor miste livet och minst 132 uppgavs vara skadade.

VM-kvalmatch mellan Elfenbenskusten och Malawi, första matchen i det avgörande gruppspelet som ska avgöra vilka afrikanska länder som får åka till Sydafrika nästa sommar.

40 minuter före avspark bröt helvetet löst.

Nyrenoverade Félix Houphouet-Boigny Stadion i huvudstaden Abidjan hade inte en chans när folket började strömma in. Arenan tar enligt de officiella uppgifterna in mellan 35 000 och 60 000 åskådare. Exakt hur många som var där i går vet ingen, enligt nyhetsbyrån AFP rörde det sig om 50 000 men uppgifterna varierar. Det som är klart är att det var alldeles för många.

”Såg människor falla”

Paniken utbröt när folk började klämmas mot de nedre staketen.

Den paniken förvandlades till fullständigt kaos när en vägg rämnade av trycket och spillrorna regnade över de skräckslagna supportrarna. Polisen valde att stävja oordningen genom att bombardera läktaren med tårgas i stället för att hjälpa de nödställda.

– En vägg kollapsade under supportrarnas tryck när de försökte ta sig ner mot planen. Vi såg människor falla... Sen var det panik och rusning, säger Ollo Kambire, journalist på tidningen ”Super Sport” enligt AP.

I natt rapporterade de internationella nyhetsbyråerna om minst 22 döda och 132 skadade. En siffra som sedan ändrades till 19 döda. En tragedi, men den hade kunnat undvikas och grundar sig i rent övermod från ivorianska fotbollsförbundet och regeringens sida.

I rädsla för att inte sälja ut kvalpremiären på sin nyrenoverade arena bestämde sig förbundet för att dumpa priserna, de billigaste biljetterna kostade 500 västafrikanska franc vilket motsvarar knappt tio kronor.

– Vi ska se till att arenan är absolut fullsatt, sa förbundets vicepresident Idriss Diallo till tidningen Le Patriote inför matchen.

Matchen spelades klart

Regeringen å sin sida gick ut med ett öppet brev under lördagen, författat av idrottsministern Dagobert Banzio och publicerat i alla landets större tidningar, där man uppmanade folket till ”mobilisering”.

”Ivorianska supportrar, ni är kända för att vara den tolfte spelaren och har alltid kunnat sporra våra idrottsmän. På söndag ska ni vara där och uppfylla er plikt”, skriver han.

Matchen, som absurt nog spelades klart, slutade 5–0 till Elfenbenskusten efter bland annat två mål av storstjärnan Didier Drogba.