Aftonbladet
Dagens namn: Axel, Axelina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Här är den nya läktarplågan

De omstridda instrumenten på väg till Sverige

Sydafrikanska fans med ”Vuvuzelan” som skapar ett enormt ljud på matcherna i Confederations Cup.   Sydafrikanska fans med ”Vuvuzelan” som skapar ett enormt ljud på matcherna i Confederations Cup. Foto: Getty

Tuuuuuuuuuuuut! Under för-VM i Sydafrika tutas det friskt i instrumentet ”vuvuzela” på läktarna.

Och snart är den högljudda trumpeten i Sverige. Men många supportrar vill stoppa den.

Både i tv och på plats på arenorna har det varit omöjligt att undgå ljudet från vuvuzelorna. Det låter ungefär som ett elefanttjut när man blåser i dem, och det gör de sydafrikanska fotbollsfansen mer än gärna.

– Det är ett ihärdigt ljud, man blir helt slut. Men till slut blir det som en datorfläkt. Man tänker på ljudet först när det slutar, säger SVT:s fotograf Mattias Pettersson som är på plats i Sydafrika och jobbar.

Moståndet växer

Snart är vuvuzelan i Sverige. Enligt importören Joakim Claesson finns den att köpa om några veckor. Men frågan är hur populär den blir bland svenska fotbollsfans.

På internet växer motståndet mot vuvuzelan. Frustrerade supportrar har beklagat sig både på olika forum och bloggar och krävt att det internationella fotbollsförbundet, Fifa, ska förbjuda instrumentet till VM. Detta trots att det bara är ett år sen Fifa godkände instrumentet.

– Jag vet att det var diskussioner innan Fifa godkände det. Men nu är den godkänd och den börjar komma mer och mer. Framförallt nu under för-VM, säger Joakim Claesson.

Förbjudit tutor

Enligt Claesson har det Svenska Fotbollförbundet inte något emot vuvuzelan. Men förbundet har förbjudit tutor förut, senast vid VM-kvalet för ett par veckor sedan.

– Vi sa nej av hänsyn till familjer och äldre på läktarna. Tutorna lät för högt och vi fick så mycket klagomål efter landskampen mot Frankrike förra året, säger Lennart Petersson, säkerhetsansvarig på fotbollsförbundet.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet