Buga er – nu är mästarna i ny final

Amr Zaki fick Kairo att dansa i natt

FOTBOLL

Mästare 2006.

Mästare 2008?

I natt firades det på gatorna i Kairo efter Egyptens semifinalseger över Elfensbenskusten – och nu väntar Kamerun i en match om guldet.

Semifinalmötet Egypten–Elfenbenskusten var en ren repris av mästerskapsfinalen för två år sedan, en match som Egypten då vann efter ett straffdrama.

Stora, stora hjälten i natt?

Amr Zaki.

Först såg den 24-årige anfallaren från Kario-klubben Zamalek ut att ha avgjort matchen med sitt 2–0-mål i den 62:a minuten, men bara 30 sekunder efter den vilda glädjen över nickmålet reducerade Abdulkader Keita via en jätteprojektil som ven in i det bortre hörnet bakom Egyptens målvakt Al Hadari.

Ett vackert mål – som aldrig hann bli den riktiga energibomb och verkliga tro på en vändning som Elfenbenskusten så desperat behövde.

Tre minuter senare slog Zaki till igen.

En lång utspark nickskarvades vidare och när Kolo Touré vände ryggen åt anfallaren utnyttjade Zaki tillfället och smällde in matchvinnande 3–1. På stopptid stängde Mohamed Aboutria böckerna och skrev in 4–1 i historierullorna.

När domaren till slut satte pipan till munnen visste glädjen inga gränser och Egypten firade vilt på innerplanen.

Besvikelsen hos Drogba och Elfenbenskusten var gigantisk; Chelsea-stjärnan hade under matchen haft tre högkvalitativa lägen att göra mål och bidra till ett annat resultat men natten i Kumasi tillhörde inte Drogba, den tillhörde Zaki och Egypten.

Nu har Shehata Hassans landslag två dagar på sig att ladda om inför finalmötet med Kamerun.