Henke tillbaka på holländsk mark

”Det var alltid jättesvåra matcher här”

Foto: Daniel Nilsson
FOTBOLL

Eindhoven (TT:s utsände)

Henrik Larsson är glad över att vara tillbaka i Nederländerna. Men mindre nöjd med att vara i just Eindhoven.

– Jag har väl vunnit här någon gång med Feyenoord, men för det mesta förlorade vi tyvärr, minns Helsingborgsanfallaren.

Efter skrällen mot Heerenveen i höstas fick Helsingborg en ny tuff uppgift när 16-delsfinalerna i Uefacupen lottades.

På onsdagskvällen är det dags för första matchen mot PSV Eindhoven. Klubben är en av stormakterna i den nederländska fotbollen. Såväl då, under Larssons säsonger i Feyenoord på 1990-talet, som nu när PSV leder ligan med nio poäng före närmaste konkurrent.

Henrik Larssons personliga facit i den sydnederländska staden är ingen särskilt rolig läsning.

– Det var alltid jättesvåra matcher när vi åkte ner här och spelade. Så det är väl de minnena jag har från tiden med Feyenoord, säger Larsson, som dessutom avverkat två landskamper i Eindhoven, båda under EM 2000.

Och då gick det inte heller så bra.

– 0–0 mot Turkiet och förlust (1–2) mot Italien tror jag att det var.

Oväntad framgång

Men nu är det Helsingborg det gäller. Efter Feyenoord, Celtic, Barcelona och Manchester United är Henrik Larsson tillbaka i den internationella hetluften, något han inte hade väntat sig när han lämnade proffslivet utomlands och flyttade hem igen.

– Nej. Självklart är ambitionen att gå så långt som möjligt, men jag såg det inte hända oss, att vi skulle klara att ta oss ut i Europa, säger han.

Larssons karriär började i Helsingborgsklubben Högaborg och fortsatte i stadens storklubb Hif innan det var dags för flytten utomlands. Under karriären har det blivit Uefacupfinal med Celtic och Champions league-seger med Barcelona. Bland annat.

Men någon större skillnad att nu representera hemstaden är det inte.

– Jag har aldrig varit en man av stora känslor, så att säga, säger Larsson med ett leende.

– Att spela med Helsingborg, Celtic, Barcelona, Manchester United i Europa är samma sak. Det är något som man vill göra från barnsben. Man vill representera sitt land och sitt klubblag i de stora turneringarna.

Svår match

Hans kontakt med den nederländska fotbollen i dag sker mest genom gode vännen Giovanni van Bronckhorst, tidigare klubbkamrat i både Feyenoord och Barcelona.

– Sedan han flyttade tillbaka Feyenoord har jag haft lite koll på resultaten, men annars ser jag inte mycket av fotbollen här, konstaterar Larsson.

Om PSV Eindhoven vet han därför inte mycket mer än det han sett på tv-bilderna tillsammans med Helsingborg. Och att laget, som sagt, är svårslaget på hemmaplan.

– Vi vet att det kommer att vara en svår match. Men vi säger inte att det kommer att vara omöjligt, allt är möjligt i fotboll.

– Om vi inte trodde att det skulle kunna gå skulle vi lika gärna kunna stanna hemma i Sverige.

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM