”Jag svek mitt land”

Steve McClaren talar ut om tiden som Englands förbundskapten

Foto: AP
TALAR UT Steve McClaren hade ingen lätt tid som förbundskapten för det engelska landslaget.
FOTBOLL

Han misslyckades med att ta England till EM, hånades snart på klassiskt brittiskt manér av en hel nation, packade väskan och stack till Holland.

Nu gör "the wally with the brolly" avbön.

– Jag svek mitt land, säger Steve McClaren i en stor intervju med BBC Football Focus.

Det har gått knappt två år nu.

England går plötsligt som tåget under Fabio Capellos ledning och det som då var svarta rubriker har nu blivit plötslig optimism.

Men Steve McClaren har inte glömt.

När han stod vid rodret misslyckades England att ta sig till EM genom en tung hemmaförlust mot Kroatien och McClaren blev "the wally with the brolly" med en hel fotbollsvärld sedan han stått vid sidlinjen med ett enormt paraply samtidigt som himlen föll ned över England och alla drömmar dog.

Blev ett lågvattenmärke

– Det går inte en dag utan att jag påminns på något sätt om tiden med landslaget. Det var en stor besvikelse som lärde mig en läxa, men det fick mig också att gå vidare, säger McClaren i BBC:s Football Focus.

Vad som kunde blivit karriärens höjdpunkt blev i stället dess raka motsats.

– Det blev ett av mitt livs lägsta ögonblick. Jag kände att jag svek mitt land eftersom vi inte kvalificerade oss (för EM). Vad än folk säger att det berodde på så var ansvaret mitt och ingen annans. Jag var tvungen att hantera det, säger McClaren.

– Det var ingen trevlig upplevelse och jag vill inte uppleva den igen, men det var en sån som inte riktigt dödade mig utan som gör mig starkare.

”Det var traumatiskt”

Men efter knappt sex år som assisterande förbundskapten åt en viss Sven Göran Eriksson så visste McClaren vad han gav sig in på när han tog jobbet.

– Det är vanligt, naturligt, säger han om reaktionerna. Jag har varit involverad i England så länge... Jag vet vad Sven gick igenom. Allt var traumatiskt och dramatiskt.

Men nu har vinden sedan länge vänt.

McClaren gör succé med holländska Twente och hävdar att det varken finns revanschlusta eller hämndbegär efter alla svarta skriverier under tiden som förbundskapten .

– Det här är ingen väg till försoning, det här är inget jag gör för att jag vill bevisa någonting. Det här är vad jag sysslar med och generellt sett har jag varit ganska framgångsrik, säger McClaren.