”Det hände mycket där”

Dorsin lämnade sin rumänska klubb: Jag hörde många rykten

19 juli 2007 Helsingborg–Trans Narva 6–0 (2–0) Målen: 1–0 (27) Razak Omotoyossi, 2–0 (28) Andreas Dahl, 3–0 (58) Henrik Larsson, 4–0 (63) Henrik Larsson, 5–0 (79) Olivier Karekezi, 6–0 (81) Christoffer Andersson.Kommentar: Stora pengar – runt 30 miljoner kronor – omsattes på kort tid i Asien på att Helsingborg skulle ta en storseger i Uefa-cupen. Och HIF vann hur enkelt som helst med 6–0. Spelare i Asien uppges ha vunnit runt 13 miljoner kronor på det resultatet. Framför allt sattes det livespel på att Helsingborg skulle vinna med tre mål eller mer trots att matchen stod 0–0 efter drygt 20 minuter. Interpol har kopplats in och undersökt matchen, även Uefa har tittat närmare på händelserna. Men inget har egentligen hänt efter det. På bilden gör Henrik Larsson 4–0 till Helsingborg. Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Uefa tror att främst östeuropeiska lag är inblandade i läggmatcherna.

I fjol spelade Mikael Dorsin i Champions Leagueklubben Cluj, men tröttnade på mutryktena och lämnade Rumänien.

– Det hände väldigt suspekta saker, det är en anledning till att jag inte ville vara kvar, säger han.

Foto: Foto: ERIK NIVA
Mikael Dorsin när han spelade i Cluj.

Något var skumt när Helsingborg 2007 mötte estniska Trans Narva. Trots att det var mållöst efter 25 minuter vällde tipsen in på att HIF skulle vinna med mer än tre mål.

Så kom målexplosionen, allt slutade 6–0 och genast började Uefa granska om matchen var riggad.

”Alltid snack i media”

Nu, två år senare, ska 40 matcher från Champions League- och Uefacupkvalet utredas. Och precis som i Helsingborgsfallet är främst östeuropeiska lag inblandade.

Mikael Dorsin, 27, har erfarenhet från rumänska ligan och är inte förvånad.

– När jag spelade i Rumänien var det alltid tal om olika saker i ligan. Det var alltid snack i media, men vi spelare visste inget. I alla fall inte jag, säger Mikael Dorsin.

I slutet av 2007 skrev backen på ett 3,5-årskontrakt med storklubben CFR Cluj. Då var han landslagsman och en given del av de rumänska mästarnas bygge som skulle ta laget ut i Europa via Champions League. Men mindre än ett år senare vände Dorsin tillbaka till Rosenborg, klubben han kommit ifrån.

”Det är bara sjukt”

Nu medger han att de ständiga spekulationerna om läggmatcher var en betydande del av beslutet.

– Vad ska man säga? Det var hela tiden något man hörde. Det hände mycket suspekta saker där, det är en anledning att jag inte ville vara kvar, säger han.

Vad var det som hände?

– Jag kan inte säga något precis. Jag misstänkte själv ingenting direkt, men jag hörde rykten att någon var köpt.

Hur sannolikt är det att Cluj är ett av lagen som Uefa granskar?

– Jag vet inte. Vi spelare visste inte så mycket, ingen sa ”den här matchen är köpt”, men i media fanns snacket. Det är sjukt, det är bara sjukt.