Självklart förekommer läggmatcher – det är så lönsamt att förlora

FOTBOLL

Läggmatcher i fotboll.

Förekommer det år 2009?

Självklart.

Det har aldrig varit mer lönsamt att förlora medvetet, förlora stort, än vad det är just nu.

I dag spelar Kalmar FF match mot IFK Göteborg. Vid seger så drar Kalmarmålisen Petter Wastå in runt 4000–5000 kronor före skatt. Med dagens politik blir det drygt 2000 kronor i börsen.

En summa han lätt skulle kunna öka till 200 000 kronor om han ville. Om han lät sig mutas och gjorde så Kalmar FF förlorade.

Nu är detta en utopi. I Sverige.

Men i öst får man väldigt mycket för ett par hundra tusen kronor – klart att man som Trans Narva-spelare kan förlora stort medvetet mot Helsingborg i ganska ointressanta Europa League om varje mutad spelare får några hundra tusen för besväret.

Illamående och rasande

Det är inte speciellt konstigt och jag förstår dom. Både de aktiva i klubbarna som ändå får respass i nästa omgång.

Och jag förstår dem som utnyttjar spelarna – oftast maffian eller spelsyndikat i Asien – som så klart gör allt för att dra in snabba cash.

Men jag lider. Inte för fotbollens skull – den klarar sig alltid.

Men för oss spelare som analyserar matcher, funderar och lägger energi och pengar på spelobjekt som på förhand är uppgjorda.

Det gör mig illamående och rasande.

Kan Uefa stoppa det här? Nej.

Precis lika lite som ATP-touren i tennis – enligt mig det överlägset mest korrupta tillhållet – kan stoppa läggmatcherna. Så länge spelet ger mer intäkter än vad de aktiva får så kommer vi alltid att få se mutade idrottsstjärnor.

Varför? Money talks.

Men i fotbollens värld finns problemet inte bara i öst. Det räcker med att vända blickarna mot Italien och Grekland så hittar vi misstänkta läggmatcher varje säsong. Förekommer det i Sverige? Jag kanske är naiv, men jag tror faktiskt inte det.

Uefa har i alla fall ett digert arbete framför sig – de måste rensas i leden och kanske måste det börjas med att erbjuda mer pengar för seger i cuperna.

Mutorna lär aldrig försvinna

Som det är nu tjänar ett lag som Trans Narva alldeles för mycket pengar på att förlora stort än att vinna knappt.

Det problemet är inte lätt att lösa.

Förlorade då Trans Narva medvetet mot Helsingborg 2007? De hade troligen förlorat i vilket fall. Men det låg onormalt stora pengar på att HIF skulle vinna stort – att laget skulle vinna matchen med tre mål eller fler.

Nu vann HIF matchen med 6–0 – ett resultat som gav storspelare i Asien en vinst på 13 miljoner kronor. Detta är troligen en av de 40 matcherna som Uefa just nu granskar.

Sedan tidigare har Interpol granskat just den matchen.

Fotbollen har tappat sin oskuld för länge sen – den kan inte ens en utredning av Uefa rädda.

Men givetvis måste något göras. Frågan är om vad och om det spelar någon roll.

Mutorna lär aldrig försvinna – på grund av miljarderna från spelindustrin.