SKOgsTOKIG

Lehmann talar ut om skostölden: ”Den var en fara i spelet”

Foto: Getty Images
Jens Lehmann har hunnit bli 39 år men vet fortfarande hur man skapar rubriker. I helgens match mot ­Hoffenheim snodde han Sejad Slihovics sko och kastade upp den på målet. Efteråt skyllde han på domaren.
FOTBOLL

Jens Lehmann slutar aldrig att skapa rubriker. I helgen hann målvakten med att stjäla en motståndares sko, slänga upp den på sitt eget mål – och förklara bort allting.

– Skon var ett hinder och en fara i spelet, menar målvakten.

Den kontroversielle målvakten Jens Lehmann är tillbaka i tysk fotboll. Det märks. Lördagens 3–3-match mellan 39-åringens klubb Stuttgart och kometlaget Hoffenheim innehöll det mesta. Ändå handlade eftersnacket mest om en absurd händelse på planen.

Med fyra minuter kvar av matchen tappade Hoffenheims bosniske anfallare Sejad Salihovic plötsligt sin ena sko i Stuttgarts straffområde. Lehmann gick fram och plockade upp skon. Men i stället för att ge tillbaka den till Salihovic kastade målvakten skon i en ­båge över sin egen rygg.

Det fick Hoffenheims tränare Ralf Rangnick att reagera.

– Ytterst osportsligt. Det måste vara ett gult kort, ­säger han till Bild

”Det är sorgligt”

Skon landade uppe på Lehmanns mål och en upprörd Salihovic hade inget annat val än att springa runt målet för att hämta sin fotbollssko från nättaket. Under tiden stod målvakten iskallt kvar och gestikulerade till sina försvarsspelare.

Dagen efter berättar målvakten sin version av händelsen i tidningen Bild. ­Inte helt oväntat anser han sig vara oskyldig.

– Rangnicks uttalande överraskar mig. Det är sorgligt att han inte känner till reglerna och kallar mig osportslig.

Lehmann tycker att Hoffenheims tränare tappat proportionerna och att han själv förlorar på att vara ett stort namn. Dessutom utgjorde skon såväl ett hinder som en fara, menar han.

– Normalt sett skulle domaren ha blåst av spelet så att spelaren kunde hämta sin sko.

På övertid fick Sejad Salihovic, nu med två skor, en jättechans att ta en slutgiltig revansch och avgöra matchen när Hoffenheim fick straff. Men bosniern kunde inte hantera Lehmanns utstuderade psykningar och sköt högt över.

FAKTA

Lehman – en flitig rubrikmakare

Februari 2009:

Lehmann blir van­sinnig på lagkamraten Khalid Boularouz ­efter ett insläppt mål. Målvakten sliter av försvararens hårband för att slutligen kasta det till marken.

Maj 2006:

Tysken har gjort en strålande säsong i Arsenal men i vårens sista match blir han stor syndabock när han som första målvakt någonsin blir utvisad i en Champions League-final.

April 2006:

En lång och bitter rivalitet mellan Lehmann och Oliver Kahn kulminerar när den senare hotar att hoppa av VM eftersom han inte längre räknas som förstemålvakt.