Irland rasar: Hela Europa såg

FOTBOLL

Domaren Martin Hansson, 38, och hans assisterande domare missade en klar hands på Thierry Henry. I dag anklagas svensken kraftfullt från irländskt håll.

– Det är uppenbart att vi blev bortfuskade, säger Richard Dunne.

– Hela Europa såg situationen, säger förbundskaptenen Giovanni Trapattoni.

Svenska domarna hamnade i fokus.

Avgörande play off-matchen mellan Frankrike och Irland var glödhet på förhand efter ett intensivt första möte mellan länderna i lördags.

Inför returen i går på Stade de France hade Frankrike 1-0 att gå på.

Men det var gästerna från den gröna ön, som hade greppet om matchen.

Robbie Keane gjorde 1–0 i 32:a minuten och var en av de irländska spelarna som hade läge att göra 2–0 och ta laget till VM-slutspelet i Sydafrika. Men matchen gick till förlängning istället.

Tydlig hands

I den fick Frankrike en frispark en bit utanför straffområdet i 103:e minuten.

Det svenska teamet med huvuddomaren Martin Hansson i spetsen, assisterande domarna Stefan Wittberg, Fredrik Nilsson och fjärdedomaren Martin Ingvarsson tog sina positioner.

Bollen lyftes fram till vänster i straffområdet där Thierry Henry fanns.

På tv-bilderna syns det klart hur Barçastjärnan tar emot bollen med vänster hand och ytterligare en gång med handen rättar till bollbanan.

Sedan passar fransmannen William Gallas som nickar in 1–1 – Målet borde ha dömts bort av två anledningar. Han (Hansson) hade nog gett oss ett par domslut under matchen och kände att han var tvungen att ge Frankrike ett rejält.

Så är hans order och så gjorde han också, säger Richard Dunne.

”Inte svårt att se”

– Domaren sa att han var hundraprocentigt säker på att Henry inte tog med hand, sedan kom Thierry Henry till oss och sa att han gjorde det. Det är uppenbart att vi blev bortfuskade. Det irriterande är att det inte är svårt att se.

Målet tog Frankrike till VM och Dunne anklagar Fifa och de svenska domarna för medvetet ha fuskat.

– Tyvärr är det vad som händer när VM styrs av folk som bestämmer vilka som ska gå dit, så det här är svårt att acceptera. Det är inte ens ett svårt domslut, säger Aston Villaförsvararen.

Även den irländske förbundskaptenen Giovanni Trapattoni anklagade Martin Hansson.

– Jag är säker på att om domaren hade frågat Henry så hade han erkänt att det var hands.

Den ena huvudperson erkände efter matchen:

– Jag ska vara ärlig, det var hands. Men jag är inte domaren, sa Thierry Henry.

Sportbladet sökte förgäves det svenska domarteamet i natt. Domarbasen Bo Karlsson talade med Martin Hansson i går kväll, men ville inte ge några kommentarer.

ARTIKELN HANDLAR OM