Fifa: ”Ett misstag förändrar inget”

FOTBOLL

Fotbollsvärlden pratar om domartabben.

Men Martin Hansson, 38, har ändå goda chanser att få döma i VM.

– Ett misstag förändringar inget. Martin är en mycket bra domare, säger Peter Mikkelsen i Fifas domarkommitté.

VM-DRÖMMEN SPRÄCKTES Martin Hansson godkände Frankrikes mål som tog dem till VM – trots en solklar hands. Irländarna blev helt rasande.

Redan 22 oktober 2008 tog Fifa, Internationella fotbollförbundet, ut en preliminär grupp om 38 domare till sommarens VM.

En av de utvalda och ende svenske representanten är Martin Hansson.

– I januari eller februari tar vi ut vilka som definitivt får åka till VM. Jag tror att vi kommer välja ut cirka 30 domare, säger Peter Mikkelsen, högt uppsatt ledamot i Fifas domarkommitté.

Den danske före detta elitdomaren säger sig inte ha sett den omdiskuterade handssituation med Thierry Henry som Hansson missade, men Mikkelsen konstaterar ändå:

– Domarmisstag kommer alltid att ske, men Martin Hansson gör dom sällan. Jag har full tillit till honom. När vi tar ut VM-domarna är det en samlad värdering av många matcher som ligger till grund.

– Jag tror Martin har mycket goda chanser att få döma i VM, säger Mikkelsen till Sportbladet.

Granskas

Ytterligare en person inom Fifas domarorganisation, som dock vill vara anonym, uppger också att Hansson rankas högt, men lägger till:

– Givetvis kommer Martin Hansson ha ögonen på sig. Gör han något stort misstag i en Champions Leaguematch så kan det bli svårt att ta ut honom till VM, säger källan.

Ännu en före detta domare har delvis Martin Hanssons VM-öde i sina händer. Skotske Hugh Dallas var domarobservatör på Stade de France i onsdags kväll och betygsätter insatsen.

– Efter matchen hade jag en vanlig briefing med domarna. I eftermiddags (läs i går) skrev jag klart domarrapporten och skickade den till Fifas högkvarter. Men vad vi pratat om eller vad jag skrivit vill jag inte gå in på, säger Dallas.

FAKTA

MARTIN HANSSONS ÖDESDIGRA MISS

Domarmissen som hela Europa snackar om skedde i onsdagens playoff-match mellan Frankrike och Irland. I den 103:e minuten får Frankrike frispark mitt på offensiv planhalva och skickar upp sina nickstarka spelare.

En fransman är offside när frisparken slås – dock varken Henry eller Gallas som hamnar i huvudrollerna. Bollen dimper ner hos Thierry Henry vid kortlinjen. Han tar emot bollen med handen och sen tydligt föser bollen tillbaka in i plan. Han lyckas stöta bollen fram till William Gallas, som får öppet mål och kan stöta in kvitteringen med huvudet. Martin Hansson missar Henrys hands, och Frankrike är klart för VM i Sydafrika.

ARTIKELN HANDLAR OM