Domarna emot kameror: ”Det ska flyta på”

FOTBOLL

Använd tv-bilderna för att döma rätt kräver många.

Största motståndarna – domarna själva.

– Jag vill ha det ursprungliga spelet, säger Markus Strömbergsson.

Markus Strömbergsson vill inte ha någon tv-hjälp.

I onsdags missade Martin Hansson Thierry Henrys hands. Tv-bilderna avslöjade regelbrottet skoningslöst. I stora matcher och turneringar finns möjligheten att ta hjälp av den moderna tekniken. Men många domare är emot det.

– Jag vill att det ska flyta på, så jag säger nej. Både spelarnas och domarnas misstag är en del av fotbollen, säger Fifadomaren Markus Strömbergsson, 34.

I fotbollens regelverk finns dessutom en tröghet som gör att nya regler och förändringar på domarsidan tar lång tid att genomföra.

Förändring kan dröja

Det är inte Fifa som fattar dessa beslut utan något som heter IFAB, International Football Association Board. IFAB är en sammanslutning äldre än Fifa självt. IFAB består av fyra representanter från Fifa och en vardera från fotbollförbunden från England, Wales, Skottland och Nordirland. Gruppen träffas en gång per år för att diskutera och besluta om ändringar och regeltolkningar inom fotbollen.

Alltså kan bara IFAB besluta om kameror eller exempelvis systemet med fem domare i större utsträckning ska användas.

Nästa IFAB-möte är i Zürich 5-7 mars nästa år.

– Varje nationsförbund kan lämna förslag på regel- och domarändringar inför kommande möten hos IFAB, säger en talesman på Fifa till Sportbladet.