Fagerlund invald i Hall of Fame

FOTBOLL

Wayne Gretzky, Vjatjeslav Fetisov, Jari Kurri...

Och Rickard Fagerlund, 73.

Den förre ordföranden i svenska ishockeyförbundet har valts in i IIHF:s Hall of Fame.

– Jag känner mig hedrad, säger han till Sportbladet.

Rickard faerglund har valts in i samma sällskap som Mario Lemieux, Vjatjeslav Fetisov, Wayne Gretzky och Börje Salming.

Rickard Fagerlund var i 19 år ordförande för det Svenska ishockeyförbundet. Under Fagerlunds tid vid posten tog Sverige nio VM-medaljer, fyra guld och fem silver. Dessutom blev det tre OS-medaljer, ett guld, ett silver och ett brons.

Nu har svensken valts in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Hame.

”Inga dåliga namn”

För att nämna några namn som redan finns där: Wayne Gretzky, Vjatjeslav Fetisov, Jari Kurri, Mario Lemieux, Sergej Makarov, Igor Larionov...

– Det känns väldigt trevligt. Det är en utmärkelse jag känner mig hedrad att få för det är inga dåliga namn som finns i Hall of Fame. Att bli klassad tillsammans med dem är ärofullt, säger Fagerlund.

Vad är du mest stolt över under din tid som ordförande i svenska ishockeyförbundet, 1983-2002?

– Största glädjen var vårt guld i Lillehammer, framför allt eftersom jag hade stuckit ut hakan och beordrat förbundskapten Curre Lundmark att inget annat än guld räknades.

Hur bedömer du Tre Kronors chanser till guld i Vancouver?

– Relativt stora. Men i Turin hade vi en galjonsfigur i Mats Sundin som vi saknar nu. Bengt-Åke var själv en sån figur då vi tog vår kanske finaste VM-skalp i Wien 1987, men jag ser ingen sådan kille i dagens Sverige.

Tycker du att svensk hockey sköts bra nuförtiden?

– Ja, definitivt. Den utvecklingsavdelning vi har gör ett utomordentligt bra jobb. Vi har tagit silver i JVM två år i rad och förhoppningen är stor att det blir tredje gången gillt.

Du har alltid varit kontroversiell. Finns det något du ångrar i dag?

– Nej, absolut inte, hahaha. Det är klart att det finns några saker som kunde ha gjorts bättre, men inga större grejer.

Vad gör du själv i dag?

– Just nu är jag i Narva i Estland och leder en juniortävling för IIHF:s räkning. Det är 17 grader kallt, så jag vet att jag lever.

Förutom Fagerlund har även spelarna Dieter Hegen, Tyskland, Arturs Irbe, Sovjetunionen/Lettland, Riika Nieminen-Välilä, Finland, och Vladimir Krutov, Sovjetunionen/Ryssland, valts in. Ceremonin för de invalda i IIHF:s Hall of Fame sker i samband med VM i Tyskland 7–23 maj.

FAKTA

Svenskar i IIHF:s Hall of Fame

Ledare: Rickard Fagerlund, Curt Berglund, Rudolf Eklöw, Arne Grunander, Arne Strömberg.

Spelare: Sven Bergkvist, Lasse Björn, Bengt-Åke Gustafsson, Anders Hedberg, Leif Holmqvist, Tomas Jonsson, Håkan Loob, Mats Näslund, Kent Nilsson, Nisse Nilsson, Ronald Pettersson, Thomas Rundqvist, Börje Salming, Ulf Sterner, Roland Stoltz, Sven Tumba.

Domare: Ove Dahlberg.