GAALEN–SKAPAREN

1 av 4
FOTBOLL

Han hade redan gjort upp med både fotbollsvärlden och gud själv.

Nu stod Louis van Gaal inför nästa prov.

En arrogant klubb stirrade in i mardrömmen.

En arrogant tränare tog dem i handen och ledde dem därifrån.

För att förstå en människa måste man förstå varifrån han kommer.

Louis van Gaal växte upp i Amsterdam, han spelade juniorfotboll i Johan Cruijffs och Rinus Michels skugga.

Så formas en fotbollssyn.

Louis van Gaal växte dessutom upp som yngst av nio syskon i en familj där fadern dött av en hjärtsjukdom, och han fick sin utbildning i en sträng katolsk skola.

Så formas en livssyn.

Genom en lång karriär har van Gaal bytt spelsystem och miljö många gånger, han bröt till och med med gud när hans fru avled i cancer 1994. Men hans ledarskap har alltid stått stadigt på samma tre ben, formade av hans bakgrund:

Disciplinen. Kommunikationen. Lagbyggandet.

1991 tog han över Ajax efter Leo Beenhakker, och fick ärva ett lag med en uppsjö ofärdiga talanger och en handfull stjärnor.

En normal tränare hade lutat sig mot stjärnorna. Van Gaal fick sälja dem istället. Bryan Roy, Jan Wouters, Dennis Bergkamp och Wim Jonk lämnade alla Ajax.

Efter tre år hade van Gaal byggt klart. Med ett lag fyllt av supertalanger från Co Adriaanses ungdomsarbete (Kluivert, Kanu, de Boer-bröderna, Seedorf, Overmars) spelade Ajax världens vackraste fotboll och vann Champions League. Samma år vann de Eredivisie utan att förlora en enda match.

Att få unga spelare att spela bra är en sak. Att få dem att göra det en hel säsong är något annat. För det krävs disciplin, stöd, ett taktiskt och psykologiskt skyddsnät. Under tolv år hade van Gaal jobbat som gymnastiklärare, men han hade alltid för dåligt tålamod med eleverna. I Ajax var det annorlunda. De här eleverna lärde sig snabbt.

När van Gaal lämnade klubben efter sex år hade småttingarna vunnit Uefa-cupen, Champions League och klubb-VM. Den arrogante hade haft rätt hela tiden.

Fiasko i Holland

Efter genombrottet med Ajax har van Gaal varit två vändor i Barcelona, han har gjort fiasko med Holland och startat om med AZ. Överallt har han burit med sig sin tro på en modern totalfotboll, där spelarna måste förstå och göra allt för helheten.

Många har kisat för att se hur långt han är beredd att gå för sin övertygelse, men ingen har sett gränsen. Förmodligen för att den inte finns.

Den som tvivlar kan fråga Rivaldo.

Brassen var Barcelonas stora stjärna i slutet av 90-talet. Han vräkte in mål, och hade just lett Brasilien till guld i Copa America.

Van Gaal gav honom tröja elva och bad honom spela vänsterytter.

Rivaldo var allt det som van Gaal har svårt för: En individualist, omöjlig att placera in i ett system (när holländaren ombads lista sin favoritspelare svarade han ”spelare är inget, laget är allt”). Brassen tog emot guldbollen som världens bäste spelare, för att nästa vecka vägra vara vänsterytter.

Van Gaal svarade med att peta honom, och när holländaren kom tillbaka till Barça för en andra sejour ett par år senare hade Rivaldo lärt sig läxan.

– Jag kan spela var som helst. Jag står i mål om det är det han vill, sa han.

Det ville inte van Gaal. Efter några månader hade han rivit Rivaldos kontrakt.

”Vi är dom vi är”

Bayern München spelar inte fotboll för att komma tvåa.

Den 1 juli tog Louis van Gaal emot på sitt nya jobb. Han, en man som inte skulle känna igen politisk korrekthet ens om den kom fram och visade id-kort, hade tagit en intensivkurs i tyska för att kunna göra det på rätt språk.

– Den bayerska livsstilen passar mig som en varm överrock. Varför? Mia san mia.

”Mia san mia”? Jo, det är en fras som sammanfattar den bayerska attityden till livet: ”Vi är dom vi är”.

– Vi är vi och jag är jag, sa van Gaal. Vi är självsäkra, arroganta, dominanta, ärliga, arbetssamma och uppfinningsrika.

Målsättningen? Bayern skulle vinna ligan och cupen, gå till kvartsfinal i Champions League. Och de skulle göra det med ett spel som liknade Barcelonas.

– Det kommer inte att gå på en månad. Men kanske på två år, sa van Gaal.

Ett par månader senare såg det inte ut som att han skulle få den tid han bett om. Krisen exploderade under en vecka i november.

Först förlorade Bayern med 2–0 mot Bordeaux. I matchen efter, mot Schalke, bytte van Gaal ut Luca Toni i paus, varpå italienaren satte sig i sin Audi och åkte hem.

Bayern var i princip utslaget ut Champions League, de låg åtta i ligan. Och samma dag publicerade Süddeutsche Zeitung en lång intervju med Philipp Lahm.

Lahm är ingen bråkstake. Han är vice-kapten i FC Bayern och han är född in i klubben. Det var därför hans svar gav stormvågor kring ett skepp som redan var i sjönöd.

– Lag som Manchester eller Barcelona bygger ett system, sen köps spelare till det systemet. Vi köpte Arjen Robben för att han är en bra spelare, inte för att vi sa att ”i framtiden ska vi spela 4–3–3”. Det existerar inte hos oss, sa Lahm.

Han fortsatte med att undra varför inte Bayern hade mittfältare som man kunde spela upp på, som Xavi och Iniesta. Varför värvade Bayern som de gjorde? Vem skulle styra mittfältet? Lahm lämnade ingen sten ovänd.

Och tränaren, då? Vad trodde han om van Gaal?

– Det kommer att ta tid, men jag är övertygad om att han är en bra tränare. Visst, han har sina egenheter, men han är en varm man. Även om man inte alltid fattar det...

Dagen efter gick vd:n Karl-Heinz Rummenigge ut och förklarade att Lahms uttalanden var oacceptabla. Den lille högerbacken fick böta 300 000, mer än nån annan i klubbens historia.

Det enda Rummenigge ignorerade var en irriterande liten detalj:

Philipp Lahm hade ju rätt.

När van Gaal tog över det holländska landslaget mötte han ett gäng stjärnor som inte var intresserade av att behöva arbeta in ett nytt spelsätt. Det skar sig, Holland missade VM.

I höstas var van Gaal ett par veckor ifrån ett liknande misslyckande i Bayern München.

De hade lagt ner 800 miljoner på spelare, men truppen var inte balanserad för 4–3–3 och hans raka kommunikation och hårda disciplin (van Gaals egna döttrar tilltalar honom ”far”) passade inte alla.

Den åttonde december åkte Bayern till Turin för att möta Juventus och, trodde alla, åka ur Champions League. Men de hade börjat spela 4–4–2 i stället, och plötsligt föll bitarna på plats. Bayern vann med 4–1, var klart för slutspel, och fortsatte med att stapla nio raka vinster i ligan.

Poletten hade trillat ner.

Fyra månader senare är Bayern en röd, rasande maskin. I går slog de Hannover med 7–0, de är i final i tyska cupen och på onsdag spelar de semifinal mot Lyon

i Champions League. Spelarna hyllar van Gaals pedagogik, och de är inte ensamma.

– Det finns tränare utan en filosofi – det är illa. Sen finns det tränare som har en, men inte kan förverkliga den – det är lika illa. Van Gaal har en filosofi, och han genomför den. Det finns få så skickliga tränare i världen, säger sportchefen Christian Nerlinger.

Van Gaal själv var också nöjd igår, men han är det inte alltid. I februari åkte Bayern till Wolfsburg, slog de regerande mästarna med 3–1 på bortaplan och gick upp i delad serieledning.

Alla jublade. Alla utom en.

– Jag tycker inte vi spelade bra. Jag är väldigt arg, för vi var arroganta.

Van Gaal andades in.

– Och om vi nu ska vara arroganta så måste vi i alla fall sätta ihop ett par bra anfall. Och det gjorde vi inte.

FAKTA

Van Gaals sejourer i tre klubben

AJAX

Van Gaal tog steget från assistent till a-tränare när Beenhakker försvann till Real Madrid 1991. På kort tid lämnade flera stjärnor klubben, kvar stod van Gaal med ett gäng ynglingar från Co Adriaanses ungdomsarbete.

På tre år gjorde van Gaal dem till världens bästa lag. Seedorf, 19, Reiziger, 22, Edgar Davids, 22, Overmars, 22, Kanu, 18, och Kluivert, 18, spelade när Ajax manövrerade ut Milan i Champions League-finalen 1995. De vann ligan tre år i rad, de vann Uefa-cupen och de vann klubb-VM för andra gången i Ajax historia.

ALKMAAR

Efter en kort period som teknisk chef i Ajax – han lämnade efter en konflikt med Ronald Koeman, bland annat beroende på att van Gaal sålde Zlatan Ibrahimovic till Juventus – tog van Gaal 2005 sitt första och hittills enda jobb i en mindre förening.

Första säsongen ledde han AZ till andraplats i ligan. Året efter slarvade de bort mästartiteln i sista omgången, när de förlorade mot nedflyttade Excelsior. Efter en mellansäsong 2007/08 bestämde van Gaal sig för att stanna ett år till. När året var slut stod AZ som mästare, för första gången sedan 1981.

BARCELONA

Van Gaal gjorde två vändor i Barcelona, med ett avbrott för en misslyckad sejour som förbundskapten för Holland. Hans tydliga kommunikation, i kombination med ett problematiskt förhållande till både medier och språk, gjorde att han hade svårt att bli populär.

Resultaten var det däremot inget fel på. Barça vann ligan både 1998 och -99, första året vann de till och med dubbeln.

Men van Gaal hamnade i öppen konflikt med superstjärnan Rivaldo, och när han kom tillbaka efter Hollands-äventyret var tålamodet kort. Efter ett halvår fick han lämna klubben.