”Det har varit lite segt att hitta en klubb”

I januari åkte 14 spelare på ”säljresa...”

Foto: Bildbyrån
Kristoffer Näfver under sin tid i ÖSK.
FOTBOLL

14 kontrakt­lösa spelare åkte till Turkiet för att visade upp sig – spelare som spelat i allsvenska klubbar.

Två av dem spelar i dag i ett lag i högsta divisionen.

– Dagens fotbollsmarknad är ganska död. Det har varit tufft, ­säger Kristoffer Björklund.

Fotbollsagenterna Hasan Cetinkaya och Oliver Cabrera var hjärnorna bakom resan. Flera kontraktslösa spelare tog chansen att komma till Turkiet. Där fick de gratis boende och mat, fina fotbollsplaner att spela på och matcher mot internationellt motstånd.

Några kom dit för att hitta en ny klubb. Andra ville hellre ha sin försäsong i varma Turkiet i stället för kalla januari-Sverige.

Tuff tid

– Resan hjälpte mycket. Det var ganska kallt här hemma i Sverige. Jag fick chansen av Hasan och Cabrera att komma ner och träna och spela match med bra spelare. För min del handlade resan mest om en uppbyggnadsfas, säger David Durmaz som nu spelar i superettanlaget Ljungs­kile.

För många kontraktlösa spelare har det varit en tuff tid. Klubbarna har hållit hårt i sina plånböcker.

– Det har varit lite segt att hitta klubb. Det här har varit första försäsongen där man inte vet vad man ska göra. Det har varit tungt mentalt, säger Kristoffer Näfver som nyligen skrivit på för Landskrona.

– Det här har varit den tuffaste tiden att hitta en klubb någonsin. Många klubbar funderar länge innan de tar in en spelare, säger Mattias Bulun, Gunnilse.

Tackade nej till anbud

Några av spelarna fick anbud från klubbar som såg dem spela. Abgar Barsom tackade nej till det anbud han fick. Det passade inte och han hade samtidigt kontraktsförslag som låg och väntade på honom hemma. Mattias Bulun var på väg till den turkiska andradivisionklubben Orduspor, men han hade precis blivit pappa och ville inte flytta.

Anantoli Ponomarev, tidigare i bland annat Kalmar och Gais, skrev på för den turkiska klubben.

Och enligt Mattias Bulun, som har kontakt med Anatoli över internet, går det bra för honom.

– Han har inte fått spela på sin naturliga position, men det går bra för honom där.

Inga högstadivisioner

Nästan alla som åkte till Turkiet har i dag en klubb att spela i, men hittills är det inga klubbar i den högsta divisionen de skrivit på för.

Men det finns två undantag. Markus Jonsson som spelar i grekiska Panionios och Eric Bassombeng som vill bort från Örebro.

Kristoffer ”Poppen” Björklund och Haris Laitinen kommer spela nästa säsong med Assyriska och Olcay Senoglu, förut i Trelleborg, spelar fotboll i danska ­division två med Blockhus FC.

ARTIKELN HANDLAR OM