Europas bästa klubbar just nu

Sportbladet rankar de 15 mest slagkraftiga lagen efter sommarens silly season

FOTBOLL

Med bara ett par veckor kvar till säsongsstarten runt om i Europa börjar storklubbarna att förstärka på allvar. Manchester City har betalat mest hittills, men kanske har Barcelona värvat bäst?

Sportbladets Henrik Lundgren granskar och rankar de största lagen i de största ligorna. Så slagkraftiga ser de ut just nu.

1. Barcelona

Största övergångarna:

In: David Villa (Valencia), Adriano (Sevilla). Ut: Yaya Touré (Manchester City), Thierry Henry (NY Red Bulls), Dmytro Chygrynskij (Shakhtar Donetsk).

Kommentar: Barcelona hade redan i fjol världens bästa anfallsuppsättning. Nu lade de dessutom till en av VM-skyttekungarna till listan. Spelarna som sålts av nötte mest bänk i fjol, men innebar ett välkommet ekonomiskt tillskott för fattiga Barcelona. Blir så klart sämre om Zlatan Ibrahimovic säljs.

Betyg: Klart bättre än i fjol.

2. Chelsea

Största övergångarna:

In: Yossi Benayoun (Liverpool). Ut: Joe Cole (Liverpool), Michael Ballack (Bayer Leverkusen), Belletti (Fluminense).

Kommentar: De engelska ligamästarna är ett sämre lag än för två månader sedan, men håller ändå högsta Europaklass. Framförallt Ballack kommer att saknas, men Londonklubben har varit väldigt lugn på marknaden så här långt. Räkna med ytterligare någon spelare in innan säsongen börjar. Och så länge Carlo Ancelotti kan undvika José Mourinho så går Chelsea långt i Champions League också.

Betyg: Sämre än i fjol.

3. Inter

Största övergångarna:

In: Philippe Coutinho (Vasco da Gama), Jonathan Biabiany (Parma). Ut: Luiz Jimenez (Ternana), Quaresma (Besiktas), Francesco Toldo (slutar).

Kommentar: Vann Champions League, Serie A och italienska cupen i fjol, och har trots massor av rykten lyckats behålla sina stjärnspelare. Coutinho hoppas på att bli en ny Kaká, men har i så fall mycket kvar att bevisa. Största frågetecknet är nye tränaren Rafael Benitez, hur i hela friden ska han kunna överglänsa vad José Mourinho åstadkom?

Betyg: Sämre än i fjol.

4. Bayern München

Största övergångarna:

In: Toni Kroos (tillbaka från lån, Leverkusen). Ut: Luca Toni (Genoa).

Kommentar: Överraskade de flesta och tog sig ända till Champions League-final i fjol, samt vann både ligan och tyska cupen. Får nu tillbaka Kroos, och slipper målsumparen Toni. Frågetecken dock på hur det går för Franck Ribéry under prostitutionshärvan i Frankrike.

Betyg: Samma klass som i fjol.

5. Manchester United

Största övergångarna:

In: Javier Hernandez (Guadalajara), Chris Smalling (Fulham). Ut: Zoran Tosic (CSKA Moskva), Ben Foster (Birmingham).

Kommentar: Sir Alex Ferguson säger sig vara nöjd med den trupp han har, och varför skulle han inte vara det? Ytterligare något spetsförvärv hade förstås inte skadat, men Mexikos lille tekniker Javier Hernandez kan bli en överraskning. Nani är också tillbaka i spel tidigare än sagt efter sin skada.

Betyg: Samma klass som i fjol.

6. Real Madrid

Största övergångarna:

In: Angel de Maria (Benfica), Sergio Canales (Racing Santander), Pedro Léon (Getafe). Ut: Christoph Metzelder (Schalke 04).

Kommentar: Jämfört med de senaste somrarnas superspenderande så har Real Madrid varit from som ett lamm i sommar. Ingen av nyförvärven kan förväntas vara mer än breddspelare. Raul och Guti lär försvinna, liksom ett par spelare till. Mest intressant, kan José Mourinho leverera direkt?

Betyg: Bättre än i fjol.

7. Manchester City

Största övergångarna:

In: Jérome Boateng (Hamburg), David Silva (Valencia), Yaya Touré (Barcelona). Ut: Martin Petrov (Bolton), Valerij Bojinov (Parma).

Kommentar: Roberto Mancini är den som spenderat klart mest i sommar, och att döma av ryktesfloran så är han långt ifrån färdig ännu. City håller på att bygga upp ett storlag, men det känns tveksamt att Mancini skulle få ihop det på riktigt redan i år. Och kan Robinho och Mancini bli sams igen?

Betyg: Klart bättre än i fjol.

8. Milan

Största övergångarna:

In: Marco Amelia (Genoa), Mario Yepes (Chievo), Sokratis Papastathopoulos (Genoa). Ut: Marco Storari (Juventus), Dida (slutar).

Kommentar: Milansupportrarna rasar över klubben inaktiva transferkampanj, men även utan namnkunniga nyförvärv håller Milan en helt okej klass. Många rykten om Ronaldinho och Pato, men stannar dem plus ett klassförvärv (Zlatan Ibrahimovic?) så kan det bli en riktigt rolig säsong för de rödsvarta. Intressant med unge tränaren Massimiliano Allegri, årets coach i Serie A i fjol.

Betyg: Samma klass som i fjol.

9. Juventus

Största övergångarna:

In: Simone Pepe (Udinese), Marco Storari (Milan), Leonardo Bonucci (Bari), Jorge Martinez (Catania), Marco Motta (Udinese). Ut: Sergio Almiron (Bari), Cristian Molinari (Stuttgart), Fabio Cannavaro (Al-Ahli).

Kommentar: Efter Manchester City är det Juventus som har värvat mest bland storklubbarna, men supportrar och ex-spelare är inte nöjda ändå. Kanske har Gigi Delneri något att bygga på här trots allt, Simone Pepe var en av få italienare som imponerade under VM, och Storari bör kunna fungera fint som backup tills skadade Buffon är tillbaka.

Betyg: Klart bättre än i fjol.

10. Liverpool

Största övergångarna:

In: Milan Jovanovic (Standard Liege), Joe Cole (Chelsea). Ut: Yossi Benayoun (Chelsea).

Kommentar: Ekonomiskt hårt drabbade Liverpool har ännu så länge lyckats behålla alla sina stjärnor. Bänknötaren Benayoun var ingen större förlust, och Jovanovic imponerade i VM. Kan Cole hitta tillbaka till gammal god form så kan Roy Hodgsons första år i klubben bli riktigt roligt. Under förutsättning att de får behålla Mascherano, Kuyt och Torres förstås.

Betyg: Bättre än i fjol.

11. Olympique Marseille

Största övergångarna:

In: Cesár Azpilicueta (Osasuna). Ut: Cyril Rool (klubb ej klar), Fernando Morientes (klubb ej klar).

Kommentar: De regerande franska ligamästarna betalade 60 miljoner kronor för den 20-årige spanjoren med det svåruttalade efternamnet. Kan bli en bra affär, utan tvivel. Simon Banks favoritspelare Cyril Rool fick inte nytt kontrakt, detsamma gäller för Morientes. OM har fått behålla stjärnspelarna, men det behövs mer för att hota på allvar i Europa. Fransmännen drömmer om en återkomst för Didier Drogba.

Betyg: Samma klass som i fjol.

12. Roma

Största övergångarna:

In: Adriano (Flamengo), Fabio Simplicio (Palermo). Ut: Nicolas Burdisso (Inter, tillbaka från lån), Marco Motta (Udinese).

Kommentar: Romklubben har tvingats genomgå en tvångsöverlåtning i sommar efter att familjen Sensi inte lyckats få ordning på ekonomin i familjeföretaget. Frågan är hur mycket det påverkar. Blev i fjol tvåa och pressade Inter hela vägen in i det berömda kaklet och kan säkert överraska i år igen. Speciellt om Adriano ger fanken i nattklubbar och alkohol.

Betyg: Bättre än i fjol.

13. Arsenal

Största övergångarna:

In: Marouane Chamakh (Bordeaux). Ut: Mickael Silvestre (klubb ej klar), William Gallas (klubb ej klar), Philippe Senderos (Fulham), Sol Campbell (klubb ej klar).

Kommentar: Chamakh bör kunna vara en fantastisk offensiv förstärkning för Arsene Wengers mannar, men bakåt ser det värre ut. Förvisso var bara Gallas ordinarie i fjol, men det ser tunt ut i försvaret när så många försvinner. På mitten är det ett måste att få behålla Fabregas.

Betyg: Samma klass som i fjol.

14. Lyon

Största övergångarna:

In: Jimmy Briand (Rennes). Ut: Sidney Govou (Panathinaikos).

Kommentar: Ännu en klubb som har stora ekonomiska problem. Blev av med en stor lönepost när Govou försvann, och kunde då också värva Briand från Rennes. Sägs också vilja göra sig av med bland andra Kim Källström för att få ordning på ekonomin. Nej, Lyon ser inte ut att vara det gamla Lyon längre.

Betyg: Samma klass som i fjol.

15. Tottenham

Största övergångarna:

In: Sandro (Internacional). Ut: Eidur Gudjohnsen (Monaco, tillbaka från lån).

Kommentar: Med risk för att bli förföljd av både Simon Bank och Erik Niva; vad är det här? Vågar Tottenham inte ens försöka kvala in till Champions League? Visst, Londonklubben har fått behålla de spelare som i fjol tog dem till en fjärdeplats, men det är ju inte direkt så att konkurrenterna om just den platsen har legat på latsidan i sommar.

Betyg: Samma klass som i fjol.

Sammanställning: Henrik Lundgren