”Ingen har pengar till att köpa Zlatan”

FOTBOLL

London, New York, Manchester – och Lagos. Rykten placerar några av våra största fotbollsprofiler hos vitt skilda uppdragsgivare och världsdelar. Sportbladet har kartlagt hur snacket går kring dem och siat om hur framtiden ser ut för Svennis, Freddie, Zlatan och Lagerbäck.

Simon Bank.

Zlatan Ibrahimovic

Senaste jobb

Barcelona FC

Status där

Zlatan Ibrahimovics första tid i Barcelona var succéartad och den svenska storstjärnan gjorde mål i katalanernas 5 första ligamatcher. Därefter tog Ibrahimovics smekmånad med Barça slut och även om han med sina 16 mål gjorde en klart godkänt förstasäsong på Nou Camp petades han stundtals under våren när formen svek. Värvningen av David Villa har satt fart på flyttryktena.

Pressen i "hemlandet"

El Mundo Deportivo avslöjade i förra veckan vad det ”hemliga” 45-minutersmötet mellan Zlatan och Pep Guardiola gick ut på. Zlatan ska ha klargjort för Guardiola att han kan tänka sig att spela till vänster i anfallet, för att ge plats åt David Villa och sig själv.

Tänkbara lag

Manchester City, Chelsea, Milan, Juventus.

Så säger agenten

Det mesta, förstås. Mino Raiola är inte särskilt tystlåten och neutral till sin personlighet – och i silly season-tider får han snacka en del.

Så har de själva sagt

”Jag har varit i många klubbar, trots att jag inte varit där. Det är bara folk som har utnyttjat mitt namn. Jag var en Barçaspelare när jag gick därifrån, jag är en Barçaspelare i dag också”, sa Zlatan på sin comeback-presskonferens med svenska landslaget tidigare i sommar.

Rykten

I lördags avslöjade Sportbladet att Barcelona vill göra sig av med Zlatan. Enligt källor med god insyn i klubben ska nämligen Guardiola vara orolig över att en petad Ibrahimovic ska skapa problem i omklädningsrummet i höst – och att klubben är beredd att sälja honom bara budet är okej.

Så säger Simon Bank

Han kommer vara kvar i Barcelona. Det finns egentligen ingen som har pengar till att köpa honom. Han vill ha de bästa alternativet och i dag finns det inget bättre än Barcelona. De klubbar som har pengar är inte intressanta för honom. Om det går dåligt under hösten kan det kanske lösas i januari.

Sven-Göran Eriksson

Senaste jobb

Förbundskapten, Elfensbenskusten

Statud där

Svennis tog över ett stjärnspäckat lag till VM. Men tiden till förberedelser var för knapp, gruppspelet för svårt och Elfenbenskusten fick lämna Sydafrika innan slutspelet. Få kan egentligen klandra Svennis för missen när storstjärnan Didier Drogba drogs med skador och motståndarna hette Brasilien och Portugal. Och får Kolo Toure bestämma stannar värmlänningen. ”Det bästa hade varit om vi kunde behålla honom i tre, fyra år”.

Pressen i "hemlandet"

Svennis uttalade sig tidigt i inhemsk media efter VM att hans avtal med förbundet bara gällde över VM. I början av juli avslöjade Sportbladet att Svennis trots allt kan bli kvar som förbundskapten. ”Så mycket vet jag att de är intresserade”, sa Tord Grip.

Tänkbara lag

Elfenbenskusten, Fulham.

Så säger agenten

”Fulham är en attraktiv klubb för vem som helst att gå till”, säger Athole Still till AP.

Så har de själva sagt

Svennis lättade sitt hjärta för SVT:s Värmlandsnytt tidigare i sommar. ”De är jättenöjda och jag misstänker att jag får stanna kvar om jag vill”, sa han om jobbet i Elfenbenskusten.

Rykten

Många rykten kring Svennis gör gällande att han vill tillbaka till den europeiska klubbfotbollen. Och efter att Martin Jol nyligen nobbat Fulham pekas den 62-årige svensken ut som en tänkbar ersättare till Roy Hodgson.

Så säger Simon Bank:

Det är lite som med Zlatan, en ekonomisk fråga. Om man går in i ett utfattigt Elfenbenskusten förstår man att pengar betyder mycket. Jag tror att han kommer sitta lugnt i båten till januari och hoppas på att någon storklubb hamnat lite illa till.

Lars Lagerbäck

Senaste jobb

Förbundskapten, Nigeria

Status där

Togs in för att få bukt på lagets darriga försvarsspel. Det lyckades han till viss del med. Han gjorde det tillräckligt bra för att det nigerianska förbundet skulle erbjuda honom en förlängning. Där ligger det nu, men Lagerbäck har ännu inte uttalat sig.

Pressen i "hemlandet"

Först kom det uppgifter om att Lagerbäck förkastat en fortsättning i landet. Senare gick förbundets president Aminu Maigari ut och dementerade att Lagerbäck sagt nej till att fortsätta leda landet.

Tänkbara lag

Det har inte ryktats om några andra lag.

Så säger agenten

Lagerbäcks agent, Michael Short, har sagt att Lagerbäck vill fortsätta i Nigeria, men att han tvekar.

Så har de själva sagt

Lagerbäck har inte uttalat sig om sin framtid. Sportbladet har vid flera tillfällen sökt honom, men utan att lyckas.

Rykten

Det har inte varit några direkta rykten om Lagerbäck. Det mesta handlar om han ska fortsätta i Nigeria eller inte.

Så säger Simon Bank

Han stannar inte kvar i Nigeria, då borde det redan blivit klart. Om han vill skulle han inte ha några problem att ta något annat jobb i Afrika. Jag tror han blir kvar i Sverige och kanske tar han över en allsvensk klubb till nästa säsong.

Fredrik Ljungberg

Senaste jobb

Seattle Sounders i MLS

Status där

När han kom till klubben anlände han som en stor stjärna som varit en stor del i Arsenals framgångar under åren. Under svenskens första säsong togs han ut i ligans allstar-lag. Under den senaste tiden har stjärnglansen börjat slockna på grund av att Ljungberg inte kommit upp i sin tidigare kvalité.

Pressen i "hemlandet"

Seattle Times Sounders-krönikör, Joshua Mayers, skriver i sin kolumn att Ljungberg kan komma att lämna Seattle Sounders. Enligt Mayers har klubbens tekniska direktör, Chris Henderson, sagt att Ljungberg tränar för sig själv för tillfället.

Tänkbara lag

New York Red Bulls är ett av de första lagen det ryktats om.

Så säger agenten

Ljungbergs agent, Phil Smith, har sagt att det finns klubbar som är intresserade, både i USA och Europa.

Så har de själva sagt

Ljungberg har inte uttalat sig om sin framtid.

Rykten

Det ryktas om att Ljungberg är utfryst av sin nuvarande klubb och att han inte får träna med resten av laget. Det har pratas om att Ljungberg kan hamna i Hasse Backes New York Red Bulls eller i någon klubb i Europa.

Så säger Simon Bank

Det är svårt att säga. Men det verkar som att han är nyfiken på att komma tillbaka till Europa igen. Det är ingen av storklubbarna som kommer satsa på en skadebenägen 33–34-åring. Det blir förmodligen en medelklubb, kanske i England.

Sammanställning: Oskar Magnusson, Tobias Ahlén