Zlatan bryter mot Fifa-regel

Ibrahimovic och agenten Raiola har inget kontrakt: ”Jag är beredd att slåss för hans rätt i domstol”

FOTBOLL

MALMÖ. Zlatan Ibrahimovics och Mino Raiolas kontraktslösa samarbete­ strider mot Fifas regler.

Duon gör det avsiktligt.

– Jag hoppas Fifa försöker straffa Zlatan för då tar jag dem till domstol och slåss för hans rätt, säger Raiola till Sportbladet.

Vid gårdagens presskonferens inför kvällens EM-kval mot San Marino fick den svenske landslagskaptenen en fråga om sin relation till den kontroversielle agenten, rådgivaren och mycket gode vännen Mino Raiola.

– Vad jag ser hos Mino? Han jobbar fortfarande med mig alltså måste han vara den bäste.

– Fotbollen är så stor och det händer så mycket bakom kulisserna som ni inte vet om. Jag har en fantastisk relation till Mino och har inte­ ens något kontrakt med honom. Då förstår ni hur fantastisk han är för mig, säger Zlatan Ibrahimovic.

Till Sportbladet bekräftar Raiola att han inte har något skriftligt avtal med Ibrahimovic.

– Det har vi aldrig haft under sju års samarbete. Jag har inte några skriftliga avtal med någon av mina spelare. Jag betraktar inte mina spelare som kunder eller klienter.

”Varför bli slavar?”

Enligt internationella fotbollförbundet, Fifas, regler för spelaragenter har en agent bara rätt att företräda en spelare om ”han slutit ett skriftligt avtal med spelaren eller klubben”.

Men Raiola vägrar skriva kontrakt med sina spelare.

– Jag förstår inte varför Fifa kräver att spelarna ska bli slavar under sina agenter.

– Ingen behöver gå till en doktor och säga ”Jag behöver hjälp” och doktorn svarar ”Jag hjälper dig om du skriver under ett avtal på två år”.

– Spelaren ska kunna lämna­ sin agent när han vill om agenten inte sköter sig. Det håller mig skärpt och på hugget hela tiden. Jag gör det som är bäst för mina spelare, säger Raiola.

Litar fullt ut på Zlatan

Fifa både känner till och har agerat mot Raiolas muntliga avtal med spelare som Ibrahimovic, Maxwell och Mario Balotelli.

– Fifa har försökt ge mig böter och hotat mig. Men de har inte kommit någonstans. Jag har låtit mina advokater ta hand om det.

Fifa gör inget där de vet att de kommer förlora om det tas till en prövning, säger Mino Raiola.

Finns det ingen risk för Zlatan?

– Jag hoppas Fifa försöker straffa Zlatan för då tar jag dem till domstol och slåss för hans rätt.

Att kärleken och förtroendet är ömsesidigt mellan Ibrahimovic och Raiola råder det inga tvivel om.

– Om jag skulle välja en person att lita på och ta med mig ut i ett krig så är det Zlatan, säger Mino Raiola. Han försvarar alltid sin familj och närmaste vänner.

ARTIKELN HANDLAR OM