”VM och EM på vintern i framtiden”

Vill även lägga om ligasäsongerna

FOTBOLL

Att Fifa vill spela Qatar-VM på vintern var kanske ingen jättesensation.

Men nu kommer något ännu mer uppseendeväckande:

Fifa och Uefa uppges i framtiden vilja spela alla stora mästerskap i februari och mars.

Dessutom vill de att de stora ligorna ska spela vår/höst-säsonger.

Det är tyska Sport Bild som i dag publicerar de väldigt uppseendeväckande uppgifterna.

Enligt källor till tidningen, från Uefas innersta cirkel, ska Uefas ordförande Michel Platini och Fifas dito Sepp Blatter planera en total förändring över världsfotbollens upplägg.

EM på vintern?

De vill att säsongerna i framtiden ska se helt annorlunda ut mot vad de gör i dag. Istället för att, som nu, spela VM och EM i juni och juli vill den mäktiga duon framöver spela dessa turneringar i februari och mars, just efter det som i framtiden kommer att vara vinteruppehållet.

Anledningen till detta är att de tror att kvaliteten på spelet under turneringarna ska höjas.

Tanken är sedan att de inhemska ligorna ska inledas, och spelas mellan april och oktober. Klubbsäsongerna skulle sedan avslutas med en Champions League-final i oktober.

Kvalspel i november/december

Därefter skulle en sex veckor lång period med kvalmatcher till olika mästerskap spelas. Därmed skulle klubbarna i så fall slippa släppa spelare till landslag under tävlingssäsongen.

Sport Bild skriver att anledningen till att denna nyhet inte har offentliggjorts är att Blatter och Platini inte vill äventyra sina positioner som fotbollens högsta höns. Platini förväntas väljas om i mars, och Fifa har omval i juni.

ARTIKELN HANDLAR OM