Finalkaos i Polen

Segerruset urartade - fotografer attackerades

FOTBOLL

Den polska cupfinalen avgjordes i går men det är inte Legia Warszawas strafftriumf som skapat uppmärksamhet.

Supportrar tog sig in på plan, vandaliserade läktarna, tog sönder säkerhetsstängsel och attackerade pressfotografer.

– Givetvis blir det en stark reaktion från regeringen, säger Pawel Gras.

Polsk fotboll har länge haft problem med huliganism i samband med fotboll. Fotbollsvåldet bland de polska supportrarna är relativt utbrett.

Senast i mars fick litauisk polis gå in med tårgas när polska fans kastade sten och glasflaskor under en vänskapsmatch i Kaunas.

Minst tio supportrar greps av polis.

Polen har vid ett antal tillfällen fått kritik av Uefa, som menar att huliganismen förstör landets image. Tillsammans med Ukraina står Polen som värdland för EM 2012.

I går var det dessvärre dags igen.

Finalen urartade

Det var upplagt för fotbollsfest i går när den polska cupfinalen skulle avgöras i Bydgoszcz. Förra säsongens ligasegrare Lech Poznan skulle möta det klassiska laget Legia Warszawa.

Blåklädda Poznan har haft en riktigt tung säsong och befinner sig på tionde plats i den polska ligan - och kommer inte kunna försvara mästartiteln.

Efter 90 spelade minuter var ställningen 1-1 och till sist fick matchen avgöras på straffar.

Warszawa vann till slut med 5-4, och det var nu kaoset bröt ut på stadion.

Segrarlagets supportrar tog sönder barrikaderna och stormade planen för att fira sina hjältar. Det var vilda glädjescener och bengaler tändes bland de stora supporterskarorna.

Men enligt nyhetsbyrån Reuters vandaliserades även delar av arenan och pressfotografer attackerades. Polisen fick kontroll över upploppet med hjälp av vattenkanoner.

Hårdare lagar

Det är inte tillåtet att storma planen, men det sker nästan överallt när en titel säkras. Vandaliseringen och attacken mot pressfotografer är mycket värre - och det hela skedde inför ögonen på representanter från Uefa.

– Givetvis blir det en stark reaktion från regeringen, det här kan inte få fortsätta längre, säger regeringens talesman Pawel Gras till Gazeta Wyborcza.

Den polska regeringen har redan bekräftat att hårdare lagar ska införas.

ARTIKELN HANDLAR OM