Långa fängelsestraff efter muthärva

Två män har fixat mer än 20 matcher – största spelskandalen i Europa

Foto: ap
Ante Sapina.
FOTBOLL

Ante Sapina och Marijo Cvrtak har tillsammans manipulerat mer än 20 matchresultat och härvan kallas den största i Europa.

I går kom domen: fem och ett halvt års fängelse för de båda männen.

Ante Sapina erkände bland annat att han mutade domaren i VM-kvalmatchen mellan Finland och Liechtenstein.

Härvan kallas för den största i Europa. Omkring 300 människor tros vara inblandade och polisen försöker att identifiera de misstänkta.

Huvudmannen bakom spel- och mutskandalen är kroaten Ante Sapina som i går, tillsammans med sin landsman Marijo Cvrtak, dömdes till fem och ett halvt års fängelse samt att de ska betala omkring två miljoner euro i böter.

Mutade domaren

En av de många matcherna som har utretts är VM-kvalmatchen mellan Finland och Liechtenstein 2009. Ante Sapina åkte till Bosnien och erbjöd domaren Novo Panic 30 000 euro om han såg till att två mål gjordes i andra halvlek.

Sapina erkände under rättegången att åtminstone ett mål gjordes på grund av en felaktigt dömd straff.

Domaren har stängts av på livstid av Uefa.

Under åren 2008 till 2009 misstänker utredarna att 51 matcher har resultatmanipulerats, under rättegången tog det åklagaren två timmar att gå igenom samtliga händelser.

Tjänat mer än två miljoner euro

Matcherna som ingår i muthärvan är av olika dignitet. Ante Sapina och Marijo Cvrtak har fixat resultaten i Champions League- och Europa League-matcher, vänskapsmatcher och i ett flertal nationella ligor

I huvudsak spelades de flesta matcherna i Turkiet, Belgien, Österrike och Kroatien.

I Europa League-mötet mellan VSC Debrecen och BSC Young Boys ska ett antal försvarsspelare ha mottagit 50 000 euro. De misstänktas nettovinst: 311 000 euro.

Även mötet mellan Debrecen och Fiorentina i Champions League-gruppspelet 2009 finns med på listan över matcher. Italienarna vann matchen med 4-3.

Sammanlagt har Ante Sapina och Marijo Cvrtak kammat hem mer än två miljoner euro var.

”Ber om ursäkt”

Efter långdragna förhandlingar i tyska Bochum kom i går domen mot huvudmännen i härvan.

Sapina och Cvrak får tillsammans böta omkring två miljoner euro. De dömdes även till fem och ett halvt års fängelse.

– Jag måste be om ursäkt till hela min familj, jag kan inte göra det här bra igen. Jag kan bara hoppas att jag får en sista chans, säger Sapina i domstolen.

En tredje man, slovenen Dragan Mihelic, dömdes till 18 månaders fängelse.

Matcherna har manipulerats genom att muta domare, spelare och andra funktionärer. Den utpekade huvudmannen Ante Sapina dömdes 2005 efter en annan, men mindre omfattande, mutskandal där domaren Robert Hoyzer ingick.

I Bochum fann domaren att Sapina var skyldig till 22 uppgjorda matcher.

Nu går jakten på fler inblandade vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM