Blatter utreds för mutskandal

Båda kandidater till presidentposten misstänkta

Foto: SCANPIX
Mutskandal. Sepp Blatter uppges ha godkänt mutor.
FOTBOLL

Fifa meddelar i dag att en utredning av presidenten Sepp Blatter, 75, har startats.

Sedan tidigare är schweizarens konkurrent, Mohamed Bin Hammam, under utredning. De båda anklagas för att godta mutor.

Det har pratats om det under väldigt många år. Ett konstant tema bland många fotbollstyckare är att Fifa är en korrupt organisation.

Det internationella fotbollsförbundets president Sepp Blatter har dock haft som vana att avfärda kritiken. Fifas presidentval är planerat till den första juni, och Blatters störste konkurrent till posten var Mohamed Bin Hammam.

Han befinner sig redan under utredning, och i dag bekräftar Fifa att även Blatter kommer att utredas av den etiska kommittén.

Hammam krävde utredning

På söndag kommer nu Sepp Blatter och Bin Hammam att förhöras av den etiska kommittén i Zürich, endast tre dagar före presidentvalet.

Det är Bin Hammam som har begärt att även Blatter ska utredas, eftersom att presidenten kände till att mutor betalades ut till medlemmar av det karibiska fotbollsförbundet.

Enligt flera olika källor inom Fifa ska Blatter då ha sagt att han "inte har några problem med det", det uppger nyhetsbyrån AP.

Förbundets etiska regler säger att "alla inom Fifa måste rapportera misstänkte mutbrott". Något som Sepp Blatter enligt uppgifter inte har gjort.

– Jag kan inte kommentera på ärendet som har öppnats. Det finns fakta som kommer att tala för sig själv, säger Blatter i ett uttalande som hans kampanjrådgivare gav ut.

Enligt AP är det oklart om valet kommer att hållas på onsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM