De är sommarens 10 häftigaste övergångar

”Nye” Mourinho toppar listan - där Elmander tar plats

FOTBOLL

Nu är det dags för en ny lista.

Sportbladet rankar sommarens tio coolaste övergångar.

Med det menar vi en övergång som inte är så väntad – och som det gärna finns en intressant historia bakom.

1. André Villas-Boas – Porto-Chelsea

Jose Mourinho är Chelseas mest framgångsrike tränare i klubbens i historia. Hur gör man för att återupprepa succén? Jo, man värvar ”den nye Mourinho”. Sagt och gjort. I juni skrev 33-årige André Villas-Boas på ett treårskontrakt.

2. Andrea Pirlo – Milan-Juventus

2001 gick Andrea Pirlo från Inter till Milan. Tio år senare är Pirlo inblandad i ännu en kontroversiell övergång. I maj skrev 32-åringen ett treårskontrakt med Juventus. Därmed blir han den fjärde spelaren i historien att representera Italiens tre stora klubbar. Före honom har bara Roberto Baggio, Christian Vieri och Zlatan Ibrahimovic gjort detsamma.

3. Miroslav Klose – Bayern München-Lazio

I landslaget spelar det ingen roll om det är målchans eller inte – Miroslva Klose gör mål ändå. Men i Bayern München har det gått tyngre. Förra säsongen blev det bara ett ligamål för 33-åringen. Länge såg det ut som att skyttekungen från VM 2006 skulle skriva på för Valencia – i stället blev det Lazio.

4. Sylvain Marveaux – Rennes-Newcastle

Rennes Sylvain Marveaux, 25, hade genomgått en läkarundersökning med Liverpool och var bara en signatur i från ett kontrakt med klubben. Då hände något. Engelska medier skrev att Marveaux inte klarade läkarundersökningen medan mittfältaren hävdade att han inte var nöjd med Liverpools erbjudande. Hur som helst skrev Marveaux ett femårskontrakt med Newcastle.

5. Erik Lamela – River Plate-Roma

Inter, Milan, Napoli, Atlético Madrid, Barcelona... Det är nästan lättare att räkna upp de storklubbar som inte var intresserade av River Plates 19-åring. Till slut var det Roma som vann dragkampen om talangen. För det fick Romaklubben pynta upp med 182 miljoner kronor.

6. David de Gea – Atlético Madrid-Manchester United

Hemlighetsmakeriet var stort när David de Gea, 20, var i Manchester. Trots ett ett vitt skynke lyckades inte United hålla besöket hemlig men klubben med det viktigaste – att få de Geas namnteckning. Van der Sars ersättare skrev på ett femårskontrakt.

7. Fabio Coentrao – Benfica-Real Madrid

272 miljoner kronor. Så mycket betalade Real Madrid för Fabio Coentrao. Den 23-årige vänsterbacken gjorde succé i VM 2010. Han spelade alla Portugals matcher och rankades som en av turneringens bäste ytterback.

8. Leonardo Inter-Paris Saint-Germain

Han lyckades inte med att föra Inter till någon ny ligatitel. Nu flyttar Leonardo till Frankrike och Paris Saint-Germain, men inte som tränare – utan som sportchef.

9. Johan Elmander – Bolton-Galatasaray

Den ende svensk som får plats på listan. Elmander gjorde tolv mål i Premier League den gångna säsongen. När Galatasarays senaste nyförvärv landade på Istanbuls flygplats var det stor uppståndelse och Elmander fick skyddas av polis.

10 Jordan Henderson Sunderland-Liverpool

Kenny Daglish första värvning blev den engelske U21-landslagsmannen Jordan Henderson, 21. För att få honom fick Liverpool betala Sunderland 200 miljoner kronor.