Messi: Det här är ett fantastiskt pris att få

Foto: GETTY
FOTBOLL

BARCELONA. I kväll får Leo Messi sin tredje raka Guldboll, allt annat är en överraskning av gigantiska mått.

Cristiano Ronaldo stannar till och med hemma.

– Det här är ett fantastiskt pris att få, säger Messi inför galan i Zürich.

Klockan 19 startar Ballon d'Or-galan under Ruud Gullits ledning i Kongresshaus i Zürich, där världens bäste fotbollsspelare 2011 ska krönas. Förra året stod fajten mellan tre Barcelonaspelare, där många trodde på Xavi Hernández eller Andrés Iniesta efter det spanska VM-guldet i i Sydafrika. Det blev Leo Messi, 24, för andra gången i rad, och det lär bli Leo Messi för tredje gången i rad i kväll.

Tog hem supercupen

När förra säsongen var över hade Messi gjort 56 mål för Barcelona i samtliga turneringar och dessutom vunnit ligan och Champions League. Under sensommaren och hösten 2011 tog Messi och Barça hem den spanska supercupen, den europeiska supercupen och VM för klubblag i Japan. I gårdagens derby mot Espanyol slog Cesc Fàbregas in säsongens 100:e mål för Barcelona. Leo Messi har gjort 31 av dem.

Precis som de senaste åren är det la liga-spelare som gör upp om priset men den här gången lyser en av huvudrollsinnehavarna med sin frånvaro. Cristiano Ronaldo, 26, fick priset 2008 och har varit nominerad varje år sedan dess, men i dag finns varken portugisen eller hans tränare José Mourinho på plats i Zürich. Real Madrid möter Málaga i returen av åttondelsfinalen i Copa del Rey i morgon och José Mourinho, som var en av tre nominerade till tränarpriset på galan, stannar hemma.

Barcelona är däremot väl representerat i Zürich dit Leo Messi anlände vid lunchtid på måndagen tillsammans med sina föräldrar och flickvän, flankerad av lagkamraterna Xavi Hernández, som också är nominerad till priset, samt Dani Alves, Andrés Iniesta, Gerard Piqué och hans flickvän Shakira.

Pep: Priset är viktigt

Även Pep Guardiola är på plats i Schweiz.

– Klart det här priset är viktigt, men det viktigaste är vad vi uträttar som lag, säger Leo Messi på presskonferensen innan galan.

– Xavi är här också och det visar hur viktigt laget är. Utan honom och de andra skulle jag inte vara här, men det är klart att det är ett fantastiskt pris att få, säger Messi.

Xavi Hernández, 31, gör sin fjortonde säsong som professionell fotbollsspelare, men har inga förväntningar på att få ta emot Ballon d'Or i kväll.

– Det blir otroligt svårt med tanke på vem jag tävlar mot. Leo är en spelare som vi kommer att se som en av de allra bästa genom historien när han slutar och jag lär mig av att spela med honom varje dag, säger Xavi.