Sawa bröt Martas svit

”Bäst i Japan i många år”

Foto: Bildbyrån.
FOTBOLL

Martas dominans är över.

Men brasilianskas femåriga svit som världens bästa spelare bröts inte av någon pigg uppkomling, utan av en riktig superveteran.

Homare Sawa, 33, spelade VM redan 1995.

Homare Sawa på prisutdelningen.

”Är jag så gammal?”.

När Pia Sundhage i somras påmindes om att hon spelat mot Homare Sawa reagerade hon med förvåningen. Svenskan var 35 när hon deltog i VM på hemmaplan 1995 och kände inte till att Sawa, då 16, hade varit med i motståndarnas lag.

Trots att Sawa har haft en framgångsrik och en extremt lång karriär – hon debuterade i Japans högstaliga när hon var tolv – är det först i år som hon fått sitt erkännande som en av de allra största i fotbollsvärlden. I VM i somras delade den 33-åriga mittfältaren skytteligatiteln med Marta och utsågs till turneringens bästa spelare strax efter att hon spelat hem guldet till sitt Japan.

– Hon är en riktigt bra spelare. Hon är bra på båda sidor av planen och jag är imponerad av att hon gör så mycket mål. Hon är kortare (Sawa är 1,64) än jag är och ändå gör hon en del mål med huvudet. Det handlar om hur hon läser spelet, säger Pia Sundhage.

’Väldigt lyckliga’

Lagkompisen Aya Miyama använder ännu större ord:

– Vi är väldigt lyckliga som har henne som lagkapten. Hon har varit den bästa spelaren i Japan i så många år. Vi älskar henne.

Sawa, som bland annat nickade in det avgörandet målet mot Sverige i semifinalen, är desto mer blygsam. Hon ser sig själv som en del av ett kollektiv och ingenting annat.

– Jag gör ingenting som mina lagkompisar inte skulle göra för mig. Vi spelar för varandra, och med varandra. Det är på det sättet som vi lyckas. Vi kämpar hårt och gör vårt bästa.

FAKTA

VÄRLDENS BÄSTA DAMFOTBOLLSSPELARE

2001: Mia Hamm, USA

2002: Mia Hamm, USA

2003: Birgit Prinz, Tyskland

2004: Birgit Prinz, Tyskland

2005: Birgit Prinz, Tyskland

2006: Marta, Brasilien

2007: Marta, Brasilien

2008: Marta, Brasilien

2009: Marta, Brasilien

2010: Marta, Brasilien

2011: Homare Sawa, Japan