Experterna eniga: Messi inte bäst genom tiderna

FOTBOLL

Lionel Messi fick guldbollen för tredje året i rad.

Men är han världens bäste spelare – genom tiderna?

Vi frågade Sportbladets rosa experter och så här svarade de:

SIMON BANK: NEJ

 Den där frågan måste ju alltid förtydligas. Har Messi spelat bättre fotboll än någon annan på planeten någonsin gjort? Ja. Men om vi ska jämföra olika epoker måste vi väga vilket inflytande spelare haft, vad de gjort för sina lag, vad de vunnit. Och då är Messi fortfarande en bit efter de allra, allra största. Maradona är nummer ett, men jag håller även Pelé och Zidane före Barcas lill-loppa.

ROBERT LAUL: NEJ

 Nej. Det bygger jag på följande resonemang: eftersom fotbollen utvecklas år för år – spelet blir snabbare och spelarna starkare, smidigare, lättare – är det klart att den som dominerar 2011 är bättre än den som dominerade 1986 eller 1970. Men jag antar att vi med frågan menar om Messi ska anses som tidernas störste fotbollsspelare, och där saknar han meriter från fotbolls-VM. Pelés tre VM-guld, Maradona som vann VM 1986 på egen hand och Johann Cruijffs silver 1974 gör att jag fortfarande värderar dem högre. Störst av alla? Känslomässigt är det Diego som jag var i rätt ålder för att få uppleva.

MARCUS LEIFBY: NEJ

 Nej. Vi tar fram mätinstrumenten. Leo Messi, 24, har redan vunnit alla titlar och personliga utmärkelser som är värda att vinna på klubblagsnivå. Bra. Med utomjordisk spelintelligens och vidunderlig teknik är han dominant i världens bästa klubblag. Mycket bra. Men är han lika allround som en Zidane eller Platini? Han har ledaregenskaperna som Kaiser Franz? Har han, på Maradona-vis, fört Argentina till en VM-titel? Nix. Kom tillbaka om sex år och två VM-slutspel så mäter vi grabbhalvan igen. (Psst... Pelé var hygglig också, han vann VM tre gånger.)

ERIK NIVA: NEJ

 Nej, det är han naturligtvis inte. Inte ännu. Men herrejävlar, pojkvaskern är 24 år gammal. Han blev kriminellt marginaliserad av Pekerman i VM 2006, och har således bara spelat VM på riktigt en enda gång. Att redan nu jämföra honom med Pelé, hans 22-åriga karriär, hans tre VM-titlar och hans 1281 mål – det är inte rättvist mot någon av dem. Och ja, jag håller alltså Pelé aningen högre än Maradona, främst just tack vare hans förmåga att hålla sig kvar på den absoluta toppen så vidunderligt länge. Det är värt att betona ännu en gång – karln vann alltså VM tre gånger under tre olika årtionden.

JOHANNA FRÄNDÉN: INTE ÄN

 Inte än. Men han tar ju ett steg närmare för varje säsong i alla fall och till skillnad från sin landsman Maradona exempelvis tyder väldigt lite på att Leo Messi ska börja missbruka fet mat eller droger och förstöra karriären. Däremot behöver han en framgång med sitt landslag för att bli obestridlig etta genom historien och vid 24 års ålder har han ju kanske fem, sex stora mästerskap på sig att lyckas med den saken.

JENNIFER WEGERUP: NJA

 Nu ska jag göra något förbjudet för en journalist: svara NJA. Han är en på många sätt unik spelare. Men jag tycker samtidigt att varje spelare måste ses i sin tid och i sitt sammanhang. Det handlar inte bara om hur utvecklad fotbollen var vid en viss tidpunkt utan också vilket lag spelaren tillhörde: var Maradona viktigare för Napoli än Messi för Barcelona till exempel? Hur mycket bidrar Barca till att lyfta Messi och inte bara vice versa? Så: bäst just nu ”JA”. Genom tiderna? Omöjligt att svara på enligt mig.

PETER WENNMAN: NEJ

 Svar: nej. Genom alla år har jag alltid hållit den kattmjuke Pelé som nummer ett i den här typen av omröstningar. Han var den obestridlige kungen när jag växte upp, och det sitter djupt rotat. Han är fortfarande min man. Men jag börjar inte slåss om nån föreslår Maradona...det är mest en generationsfråga. Sen har jag både Zinedine Zidane och Johan Cruyff högre upp än Leo Messi på min lista. Men Leo är ju inte färdig med jobbet än – han har några år på sig att stiga­ ytterligare i graderna.

ARTIKELN HANDLAR OM