Hamrén: Skulle värva Zlatan

Förbundskaptenen svarade på folkets frågor

Foto: Scanpix
Erik Hamrén säger att han skulle värvat Zlatan om han tränade Barcelona.
FOTBOLL

Sveriges förbundskapten i fotboll, Erik Hamrén, 55, gästade idag Gina Dirawi i ”Hallå P3”.
Där fick han frågor om allt ifrån sin klädstil till vilken som vore hans drömklubb att träna.
Han avslöjade dessutom hur han håller kontakten med spelarna i landslaget.
– Jag brukar tala med dem på Skype, det tror jag vi är ensamma om i världen.

I programmet fick han svara på frågor ifrån allmänheten om jobbet som landslagstränare. Men personerna som ringde in var även nyfikna på hur förbundskaptenen är privat.
– Jag kanske är lite stillsammare hemma än jag är på jobbet. Men jag hoppas att jag uppfattas som en ärlig person, att jag är lättsam att ha och göra med, men kan vara lite grinig också, säger Hamrén.

”Har en bra stylist”

Musikgruppen ”Mammas nya kille”, som gästat programmet tidigare, hade en fråga rörande Hamréns klädstil som de imponerats utav. De ville helt enkelt veta hur ”tänket” var och om möjligen en stylist är inblandad.
– Det viktigaste är att ha något du trivs i, för det är otroligt viktigt att du utstrålar trygghet som tränare eller ledare. Trivs du och känner dig trygg i kostym ska du ha kostym och trivs du bättre i träningsoverall, eller vad det nu kan vara, så ska du ha på dig det.
Och Hamrén erkänner att han får hjälp med att välja klädsel.
– Jag har en bra stylist, min dotter Pernilla gick ut stylistlinjen nu i somras och hon är riktigt duktig.

”Skulle ta dit Zlatan”

Men frågorna som dominerade handlade, inte helt oväntat, om fotboll. Erik Hamrén har en lång tränarkarriär bakom sig och har bland annat tränat AIK och Örgryte i Sverige samt Ålborg och Rosenborg utanför landets gränser. Men om han fick drömma och välja vilken klubb han ville skulle hälsingen vända blicken söderut.
– Oj, ja om vi tillåter oss att drömma lite... då skulle jag gärna vilja träna Barcelona. Det blev mitt favoritlag när jag var tränare i AIK 97, då spelade vi mot Barcelona i kvartsfinal i Cupvinnarcupen. Då lärde jag känna Barcelona lite mer.
Och skulle han få göra en värvning, vilken som helst, till sin drömklubb, är valet självklart.
– Då skulle jag ta dit Zlatan igen. Han gjorde det väldigt bra där, men att få honom att trivas i Barcelona, det skulle vara bra både för honom och Barcelona.

”Ensamma i världen”

Som förbundskapten är det en utmaning att hålla koll på alla tänkbara landslagsspelare. Erik Hamrén berättar i radioprogrammet att han har en app i telefonen som hjälper honom se vilka spelare som spelat match och hur många minuter de gjort. Han berättar även att han har många resdagar om året men betonar att de är ett helt team som hjälps åt med att hålla kontakt med spelarna. Och ibland tar de hjälp av tekniken för att krympa avstånden.
– Vi har hittat på lite nyheter som jag tror vi är ensamma om i världen. Jag Skypear med spelarna. Efter matcherna så går vi igenom matchen med spelarna och ger individuell kritik. Vad som har varit bra, och vad som varit dåligt. Då kan jag sitta och titta på det med spelarna, även om de sitter i England, eller Tyskland eller Frankrike eller var de nu hör hemma.

ARTIKELN HANDLAR OM