”Kommer inte rösta på Messi”

Ronaldo i stor intervju om Ballon d’Or PSG-ryktet CL: ”Vi kommer att vinna”

1 av 15 | Foto: Foto: AP
Stjärnan Ronaldo.
FOTBOLL

PARIS. Han är en av favoriterna att ta hem den internationella guldbollen i vinter, men Cristiano ­Ronaldo själv väcker lika delar beundran och skepsis i fotbollsvärlden.

I en intervju med France Football berättar portugisen om vikten av ett gott självförtroende, kommenterar ryktena om en övergång till Paris Saint-Germain och förklarar varför han ­inte kommer att rösta på Leo Messi som vinnare av Ballon d’Or.

– Alla som kan något om fotboll ser att jag inte är någon individualist, säger Cristiano Ronaldo.

Han var en straffläggning från att spela final i Champions League i våras och en straffläggning från att spela final i EM i somras. Men Cristiano Ronaldo har i alla fall en ligatitel med Real Madrid med sig i bagaget när tränare, spelare och journalister ska utse årets vinnaren av den internationella guldbollen Ballon d’Or.

Det kan fälla avgörandet, tror Ronaldo, som är en av de stora favoriterna i år.

– Laget har varit mycket bra i år, inte bara jag, men jag kan inte säga om jag är värd att vinna Ballon d’Or. Jag får inte rösta på mig själv, men om jag fick det hade jag gjort det. Jag tror att alla spelare skulle göra det, för mig är det givet, säger Cristiano Ronaldo i en lång intervju med France Football som publiceras i Frankrike i dag.

’Kommer rösta på Mourinho’

Real Madrids måltjuv får själv rösta på sina tre favoriter i egenskap av Portugals lagkapten – och har i alla fall strategin klar för sig. Och att det inte blir någon röst på hans stora rival Leo Messi står klart.

– Jag kommer att rösta på spelare som vunnit stora titlar, som varit bra genom hela säsongen. Alltså är det ganska troligt att jag röstar på en spansk spelare i första hand, en Real-spelare så klart! I andra och tredje hand vet jag inte än. Det kommer ju ut vem man röstat på i efterhand, jag kan bara säga säkert att det kommer att bli först en spelare i Real Madrid och sen två spelare som vunnit någon stor titel i år. Och så kommer jag rösta på min egen tränare så klart, José Mourinho är den bäste, det har han bevisat inte bara i Spanien utan överallt där han tränat, säger Cristiano Ronaldo.

’Drogba kan vinna’

Det har gått fyra år sedan han vann Ballon d’Or själv, då som 23-årig sensation i Manchester United.

– Jag blev väldigt lycklig när jag vann 2008, det blir alla spelare som får den typen av pris. Men jag har mycket tid kvar och många mål kvar att göra, säger Ronaldo, som inte ser Leo Messi som ensam utmanare till priset i år.

– Messi kan vinna, precis som Xavi och Iniesta. Och glöm inte Drogba och Falcao. Rivaliteten med Messi är framför allt en mediegrej. Tidningarna vet att om de ställer oss mot varandra så säljer de bra, samma sak med tv. Faktum är att jag är lite trött på det hela. Känslan är att vi hela tiden måste visa att vi är på topp. Det är lite jobbigt, även om jag klarar det. Men jag gillar inte att bli jämförd med andra spelare eller andra människor, säger Ronaldo till France Football.

Trots de eviga jämförelserna med argentinaren, som vunnit utmärkelsen de tre senaste åren, ställer Cristiano Ronaldo inte upp på att han skulle vara en mer individualistisk spelare än Leo Messi.

– Absolut inte. Jag är inte nån individualist, den som säger det förstår sig inte på fotboll. Men jag har ingen lust att gå in i den debatten. Varje gång jag säger något blåses det upp enormt. Jag vet att mitt sätt att uppträda på planen kan irritera folk, men det handlar om att jag vill vinna hela tiden.

”Alltid samma person”

Han är känd för att lägga stor vikt vid sin fysik och utseende och hävdade förra året att de som buar ut honom är avundsjuka för att han är ”rik, snygg och bra”.

– Jag tycker att det är viktigt att ha höga tankar om sig själv, att veta vad man är bra på. För mig är det rätt inställning, men alla gör som de vill. På mitt sätt är jag ödmjuk, men för mycket ödmjukhet är inte bra. I Portugal säger man att för mycket ödmjukhet är fåfänga. Så om jag säger att jag är väldigt ödmjuk... Men jag har varit samma person sedan jag var liten. Jag kommer aldrig ändra på mig, jag säger alltid vad jag tänker. Min agent brukar säga till mig att jag inte hycklar tillräckligt, jag tycker att det är bra. Jag är uppfostrad så här och jag gömmer mig inte. Jag är den jag är och jag är glad över det.

Inte hört om PSG-ryktet

Ronaldo säger att han inte är besatt av pengar (”då hade jag spelat i en annan klubb, jag är i Real Madrid för att jag älskar fotbollen och tröjan”) och påstår att han inte hört talas om Gazzetta dello sports uppgifter i förra veckan om att kontakt tagits för att portugisen nästa år ska bli lagkamrat med Zlatan Ibrahimovic i Paris Saint-Germain, en övergång som enligt den italienska tidningen skulle inbringa 100 miljoner euro till Real Madrid.

– Den är bra, han är dyr den här killen! Nej, men det rör mig inte, tro mig, jag trivs bra i Real Madrid och det är det jag bryr mig om. Vad framtiden har i sitt sköte vet bara Gud. I livet är allt möjligt, men i nuläget vill jag inte tänka på nya kontrakt och andra klubbar. Jag är fokuserad på att spela bra och vinna här. Jag är inte mer intresserad av PSG än Manchester City eller Chelsea. Det är tre stora klubbar och för egot mår alla spelare bra av att de klubbarna vill ha en, men för egen del är det inget jag tänker på, säger Ronaldo som inser att ligatiteln blir svår med Barcelonas tidiga försprång på åtta poäng, men att det finns en annan buckla han tänker plocka hem med Real Madrid:

– I år kommer vi att vinna Champions League.

Intervjun i sin helhet publiceras i dagens utgåva av France Football.

ARTIKELN HANDLAR OM