Blatter backar – ett handslag efter match löser inte rasism

"För att utplåna denna djävul krävs utbildning"

Foto: AP
Sepp Blatter.
FOTBOLL

Han fick utstå hård kritik när han påstod att rasism på fotbollsplanen kan lösas med ett handslag efter matchen.

Nu backar Sepp Blatter från sina uttalanden och föreslår att fotbollen ska lära sig från de olympiska spelen.

– Det är aldrig någon fråga om supportrar som slåss då de har den speciella olympiska andan, säger Blatter.

För ganska precis ett år sedan skapade Sepp Blatter stora rubriker när han i en intervju med CNN förnekade att det förekommer rasism inom och föreslog att eventuellt utsatta spelare själva borde lösa problemet.

– Han som blir utsatt borde säga att vi är i en match och i slutet av matchen tar vi i hand eftersom sådana här saker kan hända, sa Blatter då.

Många var rösterna som höjdes efter uttalandet och kritiken mot Fifas president var stenhård.

– Det är motbjudande att föreslå att rasism borde accepteras som en del av spelet, sa exempelvis Storbrittaniens premiärminister David Cameron.

"Utplåna denna djävul"

Nu har Sepp Blatter tänkt om och han vänder helt i frågan. Det är i en intervju med engelska Evening Standard som Fifas president förklarar att rasismen tvärtom är ett stort problem.

– Du kan inte utplåna rasism med en handskakning. För att utplåna denna djävul krävs utbildning. Problemet är att, om skolor inte utbildar och om familjer inte längre utbildar måste idrotten utbilda. Men idrotten kan inte göra allt, säger Sepp Blatter till Evening Standard.

"Är fruktansvärt"

I matchen mellan Queens Park Rangers och Chelsea i oktober 2011 blossade frågan om rasism inom fotbollen upp ordentligt efter att John Terry polisanmäldes för rasistiska glåpord mot Anton Ferdinand. Terry friades i rätten men stängdes efter det av från spel av det engelska fotbollsförbundet. Blatter berättar nu hur det hela borde ha lösts.

– Incidenten med John Terry borde ha lösts fortare. Sådana frågor borde behandlas så fort som möjligt, speciellt när spelare är inblandade. Om politiska myndigheter senare ingriper är det upp till dem. Men att vänta in politiska myndigheters beslut är inte rätt process. Diskriminering och rasism runt om i världen är fruktansvärd och påverkar idrottsvärlden, säger Blatter.

"Vore fint med olympisk anda"

Blatter, som även är medlem i den internationella olympiska kommittén, erkänner att han sneglar avundsjukt på stämningen som råder på olympiska läktare.

– Spelare och allmänheten kan lära från de olympiska spelen och den underbara stämningen på arenorna. Det är aldrig någon fråga om supportrar som slåss då de har den här speciella olympiska andan. Det vore fint att ta med den olympiska andan till fotbollsarenor, säger Blatter.