Fifa-pamp gripen inför lottning av för-VM

"Det kommer inte att påverka någonting"

Foto: AP CBF
Fifa-presidenten Sepp Blatter till vänster och Marco Polo del Nero till höger.
FOTBOLL

På lördag lottas nästa års för-VM, Confederations Cup.

Många högt uppsatta Fifa-medlemmar befinner sig i värdlandet Brasilien för lottningen.

I går greps en av dem.

Enligt Reuters häktades Marco Polo del Nero, medlem i Fifas exekutiva kommitté, en kort stund efter att brasiliansk polis utfört en husrannsakan av del Neros bostad.

Anledningen var enligt brasiliansk polis en stor utredning av kriminella organisationer som utöver utpressning, korruption och ekobrott.

Del Nero, som även är vicepresident i det brasilianska fotbollförbundet, förhördes av polis.

Utöver del Nero greps 32 andra.

Polisen ville dock enligt Reuters inte säga om del Nero var misstänkt för några brott och avböjde att kommentera vad han förhördes om.

"Jag är lugn"

Publiciteten kommer vid ett olägligt tillfälle för Fifa, som har många högt uppsatta medlemmer i landet för fotbollsfinansmässan Soccerex, och lottningen av Confederations Cup, som sker på lördag.

– Jag är lugn. Det här är ett personligt ärende som jag inte kan diskutera offentligt. Det kommer inte att påverka någonting, säger del Nero till UOL Esporte.

På Soccerex pressades Fifas generalsekreterare Jerome Valcke om incidenten av reportrar. Han betonade dock enligt Reuters att att inga förhastade slutsatser ska dras.

– Vi har en etisk kommitté med frihet att undersöka vilken Fifa-medlem som helst men vi kan inte bara anklaga folk. Vi är alla oskyldiga till motsatsen är bevisad, sa Jerome Valcke på mässan.

ARTIKELN HANDLAR OM