Finalarenan dränkt i vatten: ”Vi är oroliga”

90 millimeter regn på 30 minuter – då ställde Fifa in sin inspektion av den klassiska arenan

1 av 4 | Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Regnkaos sprider oro i Brasilien inför nästa års VM.

Finalarenan Maracana är dränkt i vatten.

– Om du ser bilder på arenan kommer du att bli orolig, säger Fifas generalsekreterare Jerome Valcke.

Den klassiska arenan är återigen under ombyggnad men förhoppningarna om att ha den spelklar redan i mitten av april ser ut att gå i kras. Det sedan 90 millimeter regn fallit inom loppet av 30 minuter under tisdagen.

Tanken var att Fifa skulle inspektera Maracana i går, men ytan där gräsmattan ska läggas samt omklädningsrummen var vattendränkta och inspektionen ställdes därför in.

"Arenan är under vatten"

Visserligen spelas inte VM förrän nästa år men redan till sommaren ska Confederations Cup, även kallat "för-VM", sparkas igång och då ska Maracana stå värd för finalen. Även om arenan i nuläget är färdigbyggd till 87 procent oroas Fifa av skadorna som regnet orsakat.

– Det är viktigt att hålla deadline så att vi kan testa arenorna inför Confederations Cup. Maj månad är för sent och det skulle skapa stora problem för Fifa, för VM och för Brasilen, säger Jerome Valcke enligt DailyMail och fortsätter.

– Om du ser bilder på arenan kommer du att bli orolig. Den är under vatten, så vi är väldigt oroliga.

Tonar ner allvaret

Myndigheterna i Rio de Janerio tonar dock ner allvaret och menar att det är en situation de är vana vid och som går att lösa.

– Vi har tagit itu med problemen och tidsplaneringen riskerar inte att rubbas på grund av det här, säger en talesperson.

Maracana byggdes inför VM 1950, då Brasilien senast var värdland för turneringen, och har renoverats ett flertal gånger sedan dess. Till VM 2014 kommer den att rymma cirka 85 000 åskådare.