Shejkerna skakar världsfotbollen med ny klubbturnering

"Dream Football League" ska slå ut Champions League

Qatar är värdnation för VM 2022.
FOTBOLL

Här är uppgifter som lär få Fifa och Uefa att bli oroliga för sin makt inom fotbollen.

Ansedda tidningen The Times avslöjar i dag att den qatariska kungafamiljen planerar en klubbturnering som ska konkurrera ut Champions League och klubblags-VM.

– Fotbollsindustrin har visat att allt kan köpas för rätt pris, säger en källa nära projektet till The Times.

Kungafamiljen planerar en klubbturnering med finansiella belöningar i storlekar som aldrig tidigare skådats. Planerna för den nya turneringen, som kallas "Dream Football League" (DFL), kommer enligt The Times att presenteras nästa månad och den ska konkurrera med Champions League och klubblags-VM.

Turneringen planeras bestå av 24 lag och ska gå av stapeln vartannat år. Qatar tar fler och större steg mot att bli världsmakten inom fotbollen och DFL kan spelas för första gången så tidigt som 2015. Planerna utger ett hot mot Uefa (Champions League) och Fifa (klubblags-VM) som i dag är maktorganisationerna inom världsfotbollen.

En räddning

För att locka elitklubbar som Barcelona och Manchester United kan DFL komma att erbjuda så mycket som 1,7 miljarder kronor – bara för att delta. Som jämförelse vann Chelsea 450 miljoner kronor i prispengar när man bärgade CL-titeln i fjol.

Den nya turneringen kan komma som en räddning för toppklubbar som oroar sig för Uefa:s nya financial fair play-regler. DFL hoppas enligt The Times att ha 16 "permanenta" klubbar, och åtta andra internationella klubbar som bjuds in.

PL-klubbar ska lockas

Det återstår ännu att se vilka klubbar som DFL kommer att sikta in sig på för de permanenta platserna, men enligt The Times ska DFL rikta in sig på Premier League för minst fyra av platserna i turneringen.

– Dessa människor har redan visat att om de vill att något ska hända, så kommer de att kasta tillräckligt pengar på det för att det ska hända. Och fotbollsindustrin har visat att allt kan köpas för rätt pris, säger en källa nära projektet till The Times.