Shejkernas kupp var en bluff – tidningen erkänner

"Jag kan fortfarande inte förstå vad som hände"

FOTBOLL

Qatars kungafamilj skulle konkurrera ut Champions League med en ny superliga, enligt The Times.

Men den ansedda tidningen anklagades för att ha ljugit ihop historien.

Och nu erkänner The Times att man blivit lurade.

"Allt jag vet är att jag släppte ner garden och svek mig själv, mina kollegor och mina läsare", skriver reportern på Facebook.

The Times gjorde "avslöjandet" i onsdags förra veckan men anklagades samma dag för att ha hittat på historien sedan det uppdagats att en fransk satirsajt publicerat en ironisk version, med flertalet överensstämmande detaljer, redan dagen innan.

Artikeln blev en ordentlig snackis i sociala medier och journalisten, Oliver Kay, fick utstå flera glåpord över mikrobloggen Twitter. Men Oliver Kay stod på sig.

”Skulle jag riskera mitt namn på någonting sådant här? Nej”, sade Kay i en webbchat om artikeln.

Egen utredning

Även tidningens fotbollschef, Tony Evans, backade upp sin reporter, och artikeln.

– Vi står bakom bakom artikeln. Det finns ingen anledning att tvivla på att han kommer att få sin fulla upprättelse, sade Evans till Reuters.

Men någon upprättelse blev det inte. I dag erkänner tidningen att man lurats till publicering. Efter en egen utredning medger Times nu att man brustit i att kontrollera källan.

"När vi har fel ska vi erkänna det. Det är det rätta att göra. Till en början gick Times ut i försvar för historien och reportern. Över de kommande dagarna stod det dock klart att Kay och tidningen hade lurats", skriver fotbollschefen i ett försvarstal på sajten i dag.

"Svek mina läsare"

Oliver Kay lanserar också ett försvarstal på sin Facebook-sida.

"Nyckelaspekter i historien var baserade på information från en person vars trovärdighet jag grovt överskattade. Jag kan fortfarande inte förstå vad som hände. Allt jag vet är att jag släppte ner garden och svek mig själv, mina kollegor och mina läsare, som med rätta förväntar sig journalistik av den högsta standarden", skriver Kay.

The Times, som grundades så tidigt som 1785, är en av de mest respekterade i Storbrittanien och felsteget har fått enorm uppmärksamhet på de brittiska öarna.