Fredrik Risp avslutar fotbollskarriären

Risp i Blåvitt 2005.
FOTBOLL

Han har spenderat åtta år ute i Europa som proffs.

Nu har förre IFK Göteborg-spelaren Fredrik Risp, 32, bestämt sig för att avsluta fotbollskarriären.

– Det är dags att kasta in handduken, säger han till Sportbladet.

Nu sadlar han om till agent.

Risp spenderade den gånga säsongen i cypriotiska Ethnikos Achna. Kontraktet gick ut i maj och trots att klubben velat förlänga med mittbacken känner Risp att motivationen saknas.

– Jag har tappat gnistan, jag har inte det där riktiga suget. Jag känner mer och mer att jag glider ifrån fotbollen. Klubbar här nere har haft problem att betala ut löner efter bankkrisen. Man får fajtas för att få ut lönerna i tid. Senaste halvåret har det varit tufft.

Risp startade karriären i Lysekils FF innan han som 17-åring gick till IFK Göteborg 1997. Hos änglarna spenderade han åtta säsonger innan han gav sig ut i det europeiska proffslivet 2005 med start i turkiska Genclerbirligi. Utöver Genclerbirligi har Risp spelat för bland andra Trabzonspor, Ankaraspor och Levski Sofia.

Vände hem till "Blåvitt"

Säsongen 2010 blev han klubblös och skrev ett korttidskontrakt med IFK Göteborg där han gjorde tre matcher under våren.

– Håkan (Mild, sportchef) frågade om jag kunde komma in på korttidskontrakt och hjälpa till. Målsättningen då var att vara kvar hemma, men "Blåvitt" ville inte förlänga kontraktet.

Du hade inga tankar på att avsluta karriären i IFK Göteborg när nu kontraktet med Ethnikos gick ut?

– Nej. För det första har jag inte fått en fråga och för det andra vet jag inte hur jag skulle ställa mig till det. Hade det funnits ett genuint intresse hade jag övervägt det, men det finns inget.

Blir agent

Nu sadlar Risp i stället om till agent. För fyra månader sedan startade han agentbyrån Rispect Sports Agency.

– Det har tagit en hel del av min tid på slutet. Vi gjorde nyligen färdigt med Sebastian Frey (målvakt) från Geno till Bursaspor. Vi var dessutom inblandade i affären som tog AIK:s (Kwame) Karikari på lån till turkiska andraligan. Vi har ett samarbete med Patrick Mörk och Carl Fhager (agenter).

Vad håller du som höjdpunkt under karriären?

– Tiden i "Blåvitt" var fantastisk. Det har det varit en stolt tid i min karriär att få representera IFK Göteborg. Jag har växt upp med klubben och att få representera sitt favoritlag har varit stort. Annars har mina år i Turkiet varit de mest minnesvärda fotbollsmässigt och ekonomiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM