Från firad stjärna till brödförsäljare

”Lovade mormor att aldrig svika min familj...”

Foto: AFP
FOTBOLL

Utsedd till Sydamerikas bäste spelare 2007.

Sedan sköts Salvador Cabañas i huvudet på ett diskotek och livet förändrades totalt.

Nu säljer han bröd på gatan i Itaguá.

Backa bandet några år, till säsongerna 2007 och 2008 närmare bestämt, och Salvador Cabañas sågs som en av hela Sydamerikas främste spelare. Han öste in mål för mexikanska Cluc América och blev Copa Libertadores bäste målgörare två år i rad.

Skulle till United – sköts i huvudet

Hans liv förändrades totalt en utekväll i Mexico City den 25 januari 2010.

Klockan var 05.00 på morgonen när Cabañas sköts i huvudet efter att, enligt dåvarande hustrun Mary Lorgia Alonsos utsaga, försökt förhindra ett rån. Cabañas vårdades på intensiven i 23 dagar men överlevde mot alla odds. I sviterna av skottskadan drabbades paraguayanen av amnesi och läkarna konstaterade att det skulle ta flera år för honom att återhämta sig.

Därmed gick också drömmen om VM i samma sommar i stöpet.

– När det (pistolskottet) hände var jag på väg att skriva på ett kontrakt värt 1,7 miljoner dollar och skulle flytta till Europa. De sa att jag skulle till Manchester United, men América ville behålla mig. De gav mig en lägenhet i Acapulco och en annan i Cancun. Och så dubblade de min lön, säger Cabañas i en nyligen publicerad intervju med AFP.

Höll sitt löfte

Men det blev ingen fortsättning inom fotbollen för Salvador Cabañas.

Nu har han flyttat tillbaka till hemstaden Itaguá i Paraguay och hjälper sina föräldrar att baka och sälja bröd. Han står där och knådar i ett skjul som bara ligger ett stenkast från huset där han föddes.

Hustrun Mary Lorgia Aloson lämnade honom, tog barnen James (13) och Mia Ivonne (9) med sig och bor numer i en lyxvilla i Asuncion, värderad till 32 miljoner kronor. Cabañas går i sin tur upp klockan 04.00 varje morgon och knådar deg.

– Min mormor Basila sa alltid att jag skulle fortsätta att kämpa. Nu är jag här, efter allt som hänt, och kämpar. Jag tror på mig själv trots att jag förlorat allt. Gud välsignade mig, lät mig leva vidare. Jag pratade med min mormor (nu avliden). Jag lovade henne att aldrig svika min familj och därför står jag här i bageriet, säger Cabañas till AP.

Kan bli kommentator

33-åringen har heller aldrig förlorat kärleken till fotbollen.

De senaste två åren har han spelat för sin moderklubb, club 12 de Octubre, hemma i Itaguá och tusentals personer har lockats till arenan för att se honom spela.

Nu har Cabañas lagt skorna på hyllan en gång för alla.

– Jag har fått erbjudanden om att bli tv-kommentator. Vi får se, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM