Legendaren död efter kampen mot cancern

”Historieböckerna kommer att berätta sagan om en av de största genom alla tider”

FOTBOLL

Fotbollsskottland har sorg. Den tidigare Glasgow Rangers-hjälten, tillika skotske landslagsmannen, Sandy Jardine har gått bort efter en 18 månader lång kamp mot cancer.

Han blev 65 år gammal.

– Sandy var en av de bästa någonsin att bära tröjan, säger den forne lagkamraten Sir Alex Ferguson.

Foto: www.rangers.co.uk/

Den skotska klubben skriver på sin hemsida att deras hjälte gått bort. Nuvarande Rangers-tränaren Ally McCoist meddelar att alla inom klubben är förkrossade över att ha förlorat ”en legendar” och ”en fantastisk människa”.

Klubben skickar sina sympatier till Jardines hustru Shona och barnen Steven och Nicola.

Den Edinburgh-födde mittbacken kom till Rangers 1965 och spelade över 600 matcher på Ibrox. I den skotska storklubben var han med och lyfte pokalen i den europeiska cupvinnarcupen 1972, tre ligatitlar och tio inhemska cuptitlar.

”Saknas av alla”

För det skotska landslaget figurerade han 38 gånger.

– Han var inte bara respekterad av Rangers-supportrar utan hela fotbollsbranschen och hans bortgång är en enorm förlust för sporten. Hans framgånger på och utanför planen talar för sig själva och det var en ära att kalla honom min vän. Historieböckerna kommer att berätta sagan om en av de största genom alla tider och vi kommer att sakna honom något fruktansvärt, säger McCoist.

Jardine hyllas även av rivalklubben Celtics vd Peter Lawwell:

– Det här är alldeles förkrossande nyheter. Han var en väldigt fin man och det var ett privilegium att känna honom. Han var aktad genom hela sporten och han kommer att saknas av oss alla, säger Lawwell enligt BBC.

”Hjälpte mig mycket”

Sir Alex Ferguson spelade med Jardine i slutet av 60-talet och minns sin lagkamrat.

– Sandy var en nobel och modig man. Kärleken för honom inom klubben är gigantisk. Han var en av de bästa någonsin att bära tröjan, säger ”Fergie” enligt Daily Mirror.

Svenske mittfältaren Bojan Djordjic spelade för Rangers säsongen 2004/05 och fick lära känna Jardine.

– Jag är ledsen att höra att tidigare Rangers-spelaren Sandy Jardine har gått bort. Han hjälpte mig mycket under min tid i Glasgow, skriver svensken på Twitter.