PSG och City straffas

FOTBOLL

Nu har Uefa:s ekonomiska yxa fallit.

Enligt nyhetsbyrån AP har Paris SG och Manchester City funnits skyldiga till att ha brutit mot det europeiska fotbollförbundets nya Financial Fair Play-regler.

Och de är inte ensamma. Knappt 20 klubbar ska ha brutit mot reglerna i en skara där de franska och engelska klubbarna är de största namnen.

Uefa:s ekonomiska kontrollpanel har enligt AP nu skickat ut förslag om förlikningar till både PSG och Manchester City och för klubbarna återstår nu att besluta huruvida man accepterar sanktionerna eller väljer att överklaga.

Straffen är ännu inte offentliga men kan enligt BBC variera mellan böter och begränsningar av deras respektive europeiska trupper till nästa säsong.

Detta kan innebära att klubbarna tilldelas lönetak, får färre platser i sin Champions League-trupp eller till och med förbjuds att spela nya värvningar i turneringen.

Väljer man att överklaga riskerar klubbarna hårdare sanktioner om överklagan avslås.

Qatar-pengar ifrågasätts

Redan när de qatariska ägarna tog över Paris SG 2011 väcktes frågetecken kring klubbens möjligheter att följa det europeiska fotbollförbundet, Uefa:s, regler om Financial Fair Play (FFP).

Uefa:s största problem med PSG är det nya sponsoravtalet med Qatar Tourism Authority (QTA).

Sponsoravtalet skrevs i december 2012 och gav det franska huvudstadslaget drygt 7 miljarder kronor.

Miljoner i böter

Frågetecken har väckts kring huruvida det bara är ett sätt för de qatariska ägarna att pumpa in ”tillåtna” pengar genom att ge klubben mer kapital än vad sponsorkontraktet egentligen är värt och på det sättet balansera förlusterna i form av spelarköp och löner.

För PSG:s del finns dock anledning till viss lättnad. Enligt franska huvudstadstidningen Le Parisien rör sig Uefa:s sanktioner mot klubben endast om böter på ”tiotals miljoner euro” med nya ekonomiska mål att uppnå inom ett år – sanktioner som PSG uppges ha accepterat.

Varken Manchester City eller Uefa vill lämna en kommentar.