"Har stora drömmar"

John Guidetti om kaoset och Celtic: ’Hade varit kul att fylla Henkes skor’

1 av 4
FOTBOLL

John Guidetti är i Sverige men skapar rubriker i Skottland.

Trots att lånet till Celtic inte är klart pratar anfallaren redan om att ta över Henrik Larssons legendariska tröja nummer 7.

– Det är stora skor att fylla men det hade varit kul, säger han i en intervju med Sportbladet.

Landslagsträning i Halmstad i går.

John Guidetti blev i mitten av augusti informerad om att han inte kommer att få plats i Manchester Citys A-lag, och att han gör sig själv en tjänst genom att leta efter en ny klubb.

Under transferfönstrets sista timmar hittade han lösningen – i skotska Celtic, en klubb som varit intresserad av honom i tre års tid, enligt Evening News, och som bara gått och väntat på ett lämpligt tillfälle att värva honom.

De tyckte att sommarfönstret 2014 passade perfekt, tre års väntan skulle vara över.

Celtic-protest till Fifa

Ändå kan affären ha gått i stöpet med ett par minuters marginal.

Celtic och Guidetti var under Deadline Days sista brinnande timme överens om alla detaljer, lånekontraktet var påskrivet, den skotska klubben hade till och med fått en extra timme på sig att genomföra affären via en dispens – men ändå hann inte alla dokument godkännas i tid.

I går eftermiddag flög 22-åringen hem till Sverige för att ansluta till U21-landslagets samling – ovetande om vilken klubb han i höst kommer att tillhöra.

Celtic lämnade i går in en protest till Fifa i hopp om att pressa igenom övergången, men har fortfarande inte fått svar.

Nu talar Guidetti ut för Sportbladet och summerar de senaste dygnen med ett enkelt ord:

– Kaos.

– Det var kaos den kvällen (i måndags). Jag tror inte jag åt på hela dagen. Det var bara vänta, vänta, vänta, säger han.

Varför drog det ut på tiden?

– Det kan du inte fråga mig. Jag blev tillsagd att skriva på och min underskrift går på kanske en halv sekund. Jag tror inte att det var jag som drog ut på tiden, haha. Men det är mycket som ska göras. Ett kontrakt är inte bara två underskrifter och lite text utan det innefattar väldigt många sidor. Mycket ska göras rätt och nu var det något som inte blev rätt. Men vi hoppas fortfarande på det bästa och det finns en chans, säger 22-åringen.

Besvikna fans

I detta nu tillhör John Guidetti alltså fortfarande Manchester City, men trots det skapar han rubriker i Skottland. Celtic-fansen är besvikna över att affären inte är klar, de drömmer om att få se anfallaren springa ut på Celtic park.

– Det är väldigt många Celtic-fans som hoppas på Twitter, säger Guidetti.

Han hoppas också.

– Magkänslan sa till mig att Celtic var rätt och man ska alltid gå på magkänslan. Det var bara den klubben som gällde för mig. Jag saknar att göra mål inför storpublik.

”Har pratat om sjuan”

Om Fifa inte godkänner överklagan kommer Guidetti att acceptera läget, vända tillbaka till Manchester och slåss för sin plats, säger han. Men i nuläget drömmer 22-åringen hellre om börja gå i Henrik Larssons fotspår.

– Man har hört Henke prata om vilken fantastisk klubb Celtic är. Jag har stora drömmar.

Tröja nummer sju är visst ledig...

– Vi pratade lite om sjuan faktiskt. Det är stora skor att fylla men det hade varit kul, säger Guidetti.

I natt uttalade sig Sven-Göran Eriksson – som var den som upptäckte Guidetti som 15-åring – för Daily Express.

– Jag minns en annan svensk spelare som gjorde bra ifrån sig i Celtic... Om problemet löser sig för Guidetti är jag säker på att han också skulle prestera bra i Celtic, säger ”Svennis”

FAKTA

En hektisk sommar

16 juli:

Sportbladet kan avslöja att Dynamo Moskva vill värva John Guidetti från Manchester City. Den ryska klubben ska vid tidpunkten vara beredd att matcha svenskens lön, men vill avvakta med att värva.

23 juli–2 augusti:

Guidetti ansluter till Citys försäsongsläger i USA, men får bara göra några enstaka inhopp. För Viasat Sport vädrar han sitt missnöje.

– Det är jättekul med Yankee Stadium, jättekul att vara med i bästa laget, men jag saknar att spela fotboll. För att jag ska kunna hitta tillbaka till min form så måste jag spela matcher, säger Guidetti.

Samtidigt avtar Dynamo Moskvas intresse.

11 augusti:

Holländska medier uppger att Feyenoord – klubben där Guidetti gjorde stor succé 2011/12 – inlett ett seriöst försök att värva honom.

14 augusti:

Citys tränare Manuel Pellegrini säger till Manchester Evening News att han har för många spelare i sitt lag och att ett par av dem kan komma att ”offras”.

– Guidetti måste kanske spela i ett annat lag, säger han.

23 augusti:

Feyenoords sportchef Martin van Geel säger att Guidetti inte längre är aktuell för en återkomst. Anledningen: svenskens komplicerade medicinska historia.

– Risken är för stor, säger van Geel.

Samtidigt uppger brittiska medier att Southampton – som av tränas av Ronald Koeman – aviserat sitt intresse.

31 augusti:

Fiorentina ger sig in i jakten, enligt brittiska medier.

1 september (Deadline Day):

Ansedda BBC uppger på eftermiddagen att tre klubbar – Palermo, Olympiakos och Fiorentina – rycker i Guidetti. Vid halv nio-tiden rapporteras Ajax och Celtic ha gett sig in i jakten och bara halvtimmen senare avslöjar Fotbollskanalen att anfallaren bestämt sig för Celtic. På kvällen reser Guidetti till Glasgow för att skriva på, vilket han också gör. Men det drar ut på tiden och alla papper hinner inte godkännas i tid.

Sammanställning: Andreas Käck