Bakslag för Celtic igen – missade ny deadline

FOTBOLL

I natt drabbades Celtic av ett bakslag.

Storklubben kämpade in i det sista för att få John Guidetti godkänd till Europaspel, men misslyckades.

Vid midnatt rann deadline ut.

Landslagsträning i Halmstad i går.

Natten till tisdag stängde transferfönstret, men Celtics senaste dygn har varit lika hektiskt.

Den klassiska klubben har vänt sig till Fifa för att få lånet av John Guidetti godkänt. Det skotska förbundet ger dem rätt och backar därför upp i frågan. Tillsammans hoppas de få till en dispens som gör att svensken kan spela för Celtic säsongen ut.

”SPFL (spelarföreningen) och SFA (förbundet) skriver till Fifa för att stötta Celtics begäran att Fifa godkänner att förbundet registrerar spelaren till SFA”, skriver förbundet i ett officiellt uttalande.

Får inte spela i EL

Men hela tisdagen gick utan att Fifa gav något besked. Dröjsmålet innebär att Celtic delvis redan har förlorat, oavsett vad Fifa beslutar.

För vid midnatt mellan tisdag och onsdag var Celtics tränare Ronny Deila tvungen att lämna in sin slutgiltiga trupp till säsongens Europa League-spel. Eftersom Guidetti inte var klar för klubben kunde han heller rimligen inte anmälas.

Om John Guidetti går till Celtic kan han med andra ord delta i ligan, men får sitta på läktaren när laget tar emot Red Bull Salzburg, Dinamo Zagreb och FC Astra Giurgiu i EL-gruppspelet.

”Konkurrens om platserna”

Oavsett svenskens framtid har Celtic redan storshoppat under sommarfönstret. Klubben har knutit till sig Craig Gordon, Jo Inge Berget, Aleksandar Tonev, Jason Denayer och Mubarak Wakaso. Dessutom skrev den serbiske anfallaren Stefan Scepovic på ett fyraårskontrakt för skottarna strax innan transferfönstret stängde.

Den assisterande tränaren John Collins gläds åt rivaliteten bland anfallarna.

– Det är konkurrens om platserna på topp och det är så vi vill ha det, säger han till Celtics hemsida.

FAKTA

MINUTDRAMAT – DÄRFÖR VÄNTAR GUIDETTI FORTFARANDE PÅ BESKED

Den svenske anfallaren flög till Glasgow sent på transferfönstrets sista dag. Han klarade den obligatoriska läkarundersökningen och skrev under kontraktet. Sedan följde ett minutdrama…

23.00 natten till tisdag gick deadline för spelarvärvningar till skotska ligan. Fyra minuter före deadline insåg Celtic att de inte skulle hinna - och ansökte om dispens.

SPFL (skotska fotbollsklubbarnas intresseorganisation) gick med på att skjuta på deadline till midnatt.

Celtic var under den här tiden tvunget att få ett internationellt övergångscertifikat (ITC) verifierat för Guidetti. Först då kunde de skicka in alla dokument för vidare granskning.

Till slut blev tiden för knapp. Delar av dokumenten nådde inte fram till SFA (skotska fotbollsförbundet) förrän efter midnatt. Därför valde Fifa att inte godkänna övergången.

I går eftermiddag lämnade SPFL och SFA, å Celtics vägnar, in en överklagan.

Sent i natt hade de fortfarande inte fått den godkänd. Sammanställning: Andreas Käck