Engelska hyllningen till Malmö FF

FOTBOLL

Malmö FF höll Juventus stången i 59 minuter i sin Champions League-premiär.

När så engelska tidningen Daily Telegraph ska ranka årets 32 lag hyllas svensklaget.

”Det kommer att finnas mycket att älska hos finalisterna från 1979”, skriver tidningen.

När gruppspelet till Champions League skulle lottas var Malmö FF det överlägset sämst rankade laget, och placerades således i den fjärde och sista seedningspotten.

Men ska man tro engelska Daily Telegraph är MFF långt ifrån något blåbärslag. När tidningen rankar de 32 lagen efter den första omgången kniper svensklaget en hedrande 21:a plats.

Det placerar MFF framför lag som Galatasaray, Monaco och Sporting Lissabon. Telegraph menar trots Uefa:s officiella ranking att slovenska NK Maribor är turneringens svagaste lag.

”Galna supportrar”

De 32 lagen har betygsatts i tre kategorier: Stjärnkvalitet, historia och romantik.

MFF inkasserar 2, 8 respektive 8 och samlar ihop 18 poäng.

Telegraphs motivering lyder:

”Manchester City- och Norwich-supportrar känner till Malmös tränare Åge Hareide som har byggt ett ungt och till stora delar hemvävt lag som skiftar mellan 4-4-2 och 5-3-2. Förvänta er extrem ”bussparkering” utanför eget straffområde mot de större lagen men det kommer också att finnas mycket att älska hos finalisterna från 1979, inte minst för några av dom mest galna supportrarna i Europa”.

Att rankingen trots allt bör tas med en nypa salt står klart då bulgariska Ludogorets innehar förstaplatsen framför Barcelona. Detta då laget får 100 poäng i kategorin romantik med bakgrund av att klubben var ett amatörlag för fyra år sedan och tog sig till turneringen på ett ytterst dramatiskt sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM