Ghana-bossen avslöjar hur stjärnorna gömde sina miljonbonusar

”Allting kollapsade efter matchen mot Tyskland”

1 av 6 | Foto: TT
FOTBOLL

Ghanas landslag skämde ut sig under fotbolls-VM i Brasilien.

Nu vittnar den sparkade förbundskaptenen om hur spelarnas girighet förstörde precis allting.

– De flesta spelare bar 100 000 dollar i sina ryggsäckar.

Det stormade betänkligt kring Ghana under sommarens fotbolls-VM. Sulley Muntari och Kevin Prince Boateng blev hemskickade på grund av dåligt uppförande.

Det ghanska fotbollförbundet tvingades dessutom att flyga in tre miljoner dollar, över 20 miljoner kronor, till truppen i Brasilien. Orsaken var att spelarna inte fått ut sin VM-bonus, vilket till och med fick truppen att ställa träningar.

På en bild som spreds i sociala medier sågs hur försvararen John Boye, till vardags proffs i franska Rennes, kysste sin del av Ghanas VM-bonus.

”Det skadade laget”

Efter att Ghana skämt ut sig under mästerskapet fick förbundskapten Kwesi Appiah sparken och i dagarna har han blivit kallats till en statlig utredning kring debaclet.

Han försvarade sig med att spelarnas girighet förstört hela turneringen.

– De flesta av spelarna bar 100 000 dollar (motsvarade drygt 730 000 kronor reds anm.) i sina ryggsäckar. Det skadade laget psykiskt. Det påverkade dem. Det finns så många faktorer som spelar in när det kommer till insatsen. Spelare måste fokusera på matcherna, säger Appiah inför kommissionen enligt The Guardian och fortsätter:

– Allting kollapsade efter matchen mot Tyskland. Om pengarna kommit tidigare tror jag att det hade höjt moralen i stället.

Slutade sist

Den sparkade förbundskaptenen fick även försvara sitt beslut att skicka hem sina Boateng och Muntari mitt under brinnande turnering.

– Det var en konfrontation och ord utbyttes. Han använde ett fult språk och det var inte trevligt. Om det bara hänt en gång kan man glömma det och gå vidare. Men han fortsatte att upprepa orden framför de yngre spelarna, säger Appiah om Boateng.

Ghana slutade sist i sin VM-grupp, med bara en inspelad poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM