”Vi förtjänar att bli behandlade som män”

Fifa stäms för könsdiskriminering – på grund av konstgräs

1 av 5
FOTBOLL

Kritiken har varit högljudd.

Nu stämmer en spelargrupp med idel stjärnor det internationella fotbollförbundet, Fifa.

De vägrar acceptera att VM 2015 i Kanada spelas på konstgräst.

– Vi måste sätta ner foten, säger Abby Wambach.

Ett spelaruppror, anfört av amerikanska stjärnan Abby Wambach, meddelade förra veckan att man planerar att ta Fifa och kanadensiska fotbollsförbundet till domstol efter beslutet att VM 2015 i Kanada ska spelas på konstgräs.

Nu har planen blivit verklighet och spelargruppen har enligt nyhetsbyrån AP stämt Fifa för könsdiskriminering. Landslagsspelarna anser att de diskrimineras eftersom herrar alltid spelat sina VM på riktigt gräs och kommer så att göra även i framtiden. De hävdar att skaderisken är större på konstgräs och att att underlaget påverkar spelet i negativ bemärkelse.

”Måste sätta ner foten”

Stämningen kommer en dag efter att Fifa – trots utredning som följd av kritiken – beslutat att mästerskapet trots allt kommer att spelas på konstgräs.

– Vi måste stå upp för oss själva, sätta ner foten och säga: ”Vet ni vad? Det här håller inte. Det här är inte rätt och vi förtjänar att behandlas som männen”, säger Abby Wambach enligt nyhetsbyrån AP.

Bland spelarna bakom den internationella stämningen återfinns förutom Wambach även amerikanska lagkamraten Alex Morgan, Tysklands Nadine Angerer, Brasiliens Fabiana Da Silva och Spaniens Veronica Boquete.

Vill kopiera United

Spelarupproret menar att Fifa och det kanadensiska förbundet skulle kunna täcka över konstgräset med riktigt gräs under turneringen. Det gjordes exempelvis för försäsongsmatchen mellan Manchester United och Real Madrid i Michigan i somras.

– Kommer det att kosta dem lite pengar? Ja. Kanske en droppe i havet för Fifa med tanke på hur mycket pengar de har, säger amerikanska landslagsspelaren Megan Rapinoe.