”Absurt att Ronaldo vinner guldbollen”

Cruyff till skarp attack

FOTBOLL

Cristiano Ronaldo vann Guldbollen.

En vecka senare menar Johan Cruyff att det var fel.

– Han kombinerade inte utomordentligt spel med att vinna flest titlar, säger den holländske legendaren till De Telegraaf.

Visserligen är Johan Cruyff en legendar lika mycket i Barcelona som i Nederländerna, men hans senaste utspel säger förmodligen mer om Cristiano Ronaldo än Lionel Messi.

Kanske säger den rentav mer om Toni Kroos – eller också bara mer om Cruyff själv.

Veckan efter att Real Madrids Ronaldo utsetts till världens bäste fotbollsspelare 2014 menar nämligen holländaren att det var fel beslut.

"Det är absurt"

– På den högsta nivån handlar det om att kombinera individuell kvalitet med uppnådda mål. Ur den synvinkeln är det absurt att för andra året i rad ge priset till en spelare som inte kombinerade utomordentligt spel med att vinna flest titlar, säger Cruyff till De Telegraaf.

Hur Kroos kommer in i bilden? Så här:

– 2013 vann Bayern Munchen varenda pokal som fanns, men Cristiano fick priset i stället för en spelare som Toni Kroos eller någon annan från Bayern.

"Kan inte ta det seriöst"

Cruyff är inte klar med Kroos-kopplingen:

– 2014 var Kroos en nyckelspelare för laget som vann VM, ändå är han inte med bland de tre bästa. Ronaldo var fullständigt anonym i VM.

Det faller alltså inte holländaren i smaken att Ballon d’Or gick till den portugisiske superstjärnan. Cruyff menar att han i stället fått avsmak:

– Låt oss klargöra det: Jag kan inte ta Fifas pris seriöst längre, säger han.

67-åringen har själv vunnit priset 1971, 1973 och 1974.

ARTIKELN HANDLAR OM