Flaggbeslutet som rör upp känslor i Tyskland

Foto: www.fc-union-berlin.de
FOTBOLL

Tysk fotboll skakas av en flaggskandal.

Lokal polis beslutade att plocka ner en israelisk flagga från Union Berlins läktare.

– Det chockade mig, säger israeliska landslagsspelaren Almog Cohen.

Tyska tidningen Bild Zeiting rapporterar i dag om en skandal i landets näst högsta liga när FC Ingolstadt gästade Union Berlin. Ingolstadt-mittfältaren Almog Cohen berättar hur en israelisk flagga plockades ner från läktaren och omhändertogs av säkerhetsvakter på arenan.

Fenomenet med flaggor på läktaren för att visa stöd till enskilda spelare är inte ovanlig inom fotbollen och den israeliska landslagsmannen hävdar att beslutet att plocka ner flaggan var politiskt.

– I dag plockades en israelisk flagga ner under en bortamatch mot Union Berlin. Detta var en flagga som tagits in på läktaren av tyska fans men som sedan plockats ner av säkerhetsvakten. ”Inga judiska flaggor”, sa de. Det här är den enda arena som detta hänt på, berättar Cohen för Bild.

Frågade om andra flaggor var förbjudna

Enligt Bild fattades beslutet av lokal polis, en order som sedan gått ut till ordningsvakterna. Anledningen till beslutet ska ha varit att det bor många palestinier i Berlin.

– Jag såg hur våra fans fick order om att plocka ner flaggan. De berättade att de gjort det på polisorder. Jag frågade vakterna varför och de sa att de inte ville ha politiska symboler på arenan. Jag frågade om även andra länders flaggor var förbjudna. Då svarade han ”nej, bara den judiska flaggan. Det chockade mig, säger Cohen till Bild.

Berlinpolisen hälsar i en kommentar till tidningen att man utreder händelsen och om det bekräftas att beslutet att omhänderta flaggan var felaktigt så kommer man att be om ursäkt till offren.