Thern: ”Hoppas jag fortsätter göra mål”

Simon Thern blev tvåmålsskytt i premiären

FOTBOLL

Heerenveen startade upp ligasäsongen med en 3-1 seger mot De Graafschap.

För Simon Thern blev premiären en succé - då han gjorde två mål.

– Jag känner mig i bra form, säger Simon Thern till Heerenveens hemsida.

I vintras bytte Simon Thern Allsvenskan och Malmö FF mot Eredivisie och Heerenveen. Under debutsäsongen mäktade mittfältaren med fyra mål. Redan efter första matchen under säsongen 2015/2016 kan dock 22-åringen konstatera att han halverat fjolårets målskörd.

Detta sedan han gjort såväl 1-0 målet som 2-0 målet i premiären mot De Graafschap - en match som Heerenveen till slut vann med 3-1.

– Ja, det var en bra start så jag hoppas jag kan fortsätta göra lite mål. Det var kul, säger Simon Thern till Heerenveens hemsida.

Stod för ett nickmål

Svenskklubben tog ledningen i den 23:e minuten. Detta sedan ett misslyckat utspel av målvakten, där svensken kunde vinna bollen.

– Jag lyckades få bollen och lägga in den mellan hans ben, förklarar Thern.

Innan halvlekens slut kunde Heerenveen utöka sin ledning till 2-0.

– Jag tycker att vi gör en riktigt bra första halvlek, efter att vi gjort det första målet. Vi kontrollerar matchen och skapar många bra chanser, berättar Simon Thern.

I den andra halvleken kunde Thern utöka Heerenveens ledning till 3-0. Denna gång var klubbens andra svensk, Sam Larsson, inblandad i målet.

– Vi har tränat mycket på de fasta situationerna på sistone. Så vi hade en liten variant där Sam (Larsson reds. anm.) slår den kort, Branco (van den Boomen reds. anm.) slår in den och jag springer på första stolpen. Jag försöker styra den och jag lyckas få in den i bakre hörnet.

”Känner mig i bra form”

En sen De Graafschap-reducering hjälpte inte, utan Heerenveen kunde hålla ut och ta säsongens första seger.

– Andra halvlek är också bra och fram till 70:e minuten tycker jag vi kontrollerar matchen. Sen blir vi lite trötta i slutet och de får målet och vi blir lite passiva. Men i slutändan - om du kollar över hela matchen - tycker jag det är en bra match.

Efter att förra säsongen sträckt sig från försäsongen med Malmö FF i januari 2014 till Eredivisies slut i maj 2015 medger Thern att kroppen inte var den bästa i slutet av säsongen - men att han återhämtat sig under ledigheten.

– Nu har jag haft fyra veckor där jag inte gjort någonting och jag känner mig i bra form.

För Heerenveens del väntar härnäst ett bortamöte med Kristoffer Petersons Utrecht på söndag.

FAKTA

Svenskar i Eredivisie 2015/2016

AZ: Denni Avdic, Mattias Johansson och Muamer Tankovic.

Cambuur: Valmir Berisha.

Feyenoord: Simon Gustafson.

Groningen: Dino Islamovic, Rasmus Lindgren och Simon Tibbling.

Heerenveen: Sam Larsson och Simon Thern.

NEC Nijmegen: Sam Lundholm.

Utrecht: Kristoffer Peterson.